Імпорт вживаних авто в Україні 2021: тенденції та прогнози

Імпорт вживаних авто в Україні 2021: тенденції та прогнози

Вторинний авторинок в Україні б'є всі рекорди протягом 2021 року. Окрім тих автомобілів, що переходять з рук у руки всередині країни, цього року ми отримали величезний додатковий актив машин з пробігом. Який саме — далі у нашому огляді.

Автомобілів з пробігом ввозять вчетверо більше 

За І квартал 2021 року імпорт вживаної збільшився на 5,3% та склав майже 10 тис. екземплярів. Загальна вартість ввезених автомобілів сягнула понад $425 млн, що на 1,5% більше, ніж минулого року за той самий період.

Тенденція до збільшення імпорту існує як у нових, так і у вживаних машин. Відзначимо кілька важливих трендів:

  1. Попри пандемію, маємо чималий ріст імпорту авто, переважно з пробігом.

  2. Імпорт нових авто не залежить від активності покупців на вторинному ринку і навпаки.

  3. Імпорт вживаної техніки стабільно вчетверо перевищує імпорт нової.

Популярні машини за типом двигуна

Ставлення українців до новітніх силових установок в цілому не змінилося протягом останніх декількох років. Водневі, електричні, гібридні силові агрегати поки що лякають вітчизняного покупця. Тільки нещодавно в Україні зареєстровано перший автомобіль з двигуном, який працює на водні. До того ж інфраструктура для електричних авто (для водневих взагалі відсутня) ще далека від досконалості. 

Про відношення українського покупця до електромобілів та гібридів яскраво говорить статистика. Щоправда, у порівнянні з першим кварталом минулого року зрушення все-таки є. Але варто зважити, що до липня 2020 року електромобілі не поділяли на нові та вживані при митному оформленні. У другому кварталі статистика певно буде дещо іншою.

За даними Митної служби України, доля електричних вживаних автомобілів, ввезених у країну, все ще становить мізерних 1,6%, а гібридних машин ввезли всього 1,9%. В цілому можемо підбити підсумки:

  1. Бензинові двигуни, як і раніше, користуються найбільшою довірою українців. Їх доля на вторинному ринку зросла з 64% торік до 67,4% у І кв. 2021 році. Це в середньому на 8 000 екземплярів більше.

  2. Дизельні автомобілі стали купляти не так активно. Їх доля скоротилася — з 35% до 29%.

  3. Електромобілі та гібриди поки що не викликають ажіотажу на вторинному ринку.

Авто з Європи чи з США

Традиційно вживаний автомобільний парк поповнюється автомобілями з країн Балтії, Польщі, Німеччини, Нідерландів, Чехії тощо. Це легко пояснити порівняно не великою відстанню та спрощеним перетином кордону для громадян України.

Друга країна за кількістю імпорту вживаних автомобілів — Сполучені Штати. Попри дороге транспортування та митні процедури, в США можна недорого купити свіжий автомобіль. Щоправда, є частка ризиків, але наші покупці в більшості задоволені покупкою.

У порівнянні з І кв 2020 року ситуація дещо змінилося. Так, частка автомобілів, що ввезено зі Штатів зросла з 24 до 27%. Раніше ми писали про те, які авто з Америки імпортували українці торік.

Найбільше вживаних автомобілів купують в ЄС, хоча їх частка зменшилася з 60 до 56%. Найбільше полюбляютьу країнці німецькі авто. Автомобілі з Південної Кореї стають дедалі популярнішими. Їх доля на вторинному ринку зросла з 6,3 до 7,7%, а техніка з Японії стала завозитись рідше — 8,2% проти 7,7% у 2020 та 2021 році відповідно.

Порядок розмитнення авто має вплив

Українське законодавство відрегульовано таким чином, що дешеві автомобілі з пробігом, завезені в країну, обкладаються неймовірно високими податками. В цілому, покупці, які віддають перевагу новим імпортним автомобілям, сплачують вдвічі менше податків.

Попри це, динаміка імпорту вживаних автомобілів продовжує збільшуватись. Навіть зі США, звідки везуть в основному аварійні автомобілі. Це говорить про те, що внутрішній вторинний ринок не здатний задовольнити попит населення у мобільності.

Статистика доводить, що ріст імпорту нових авто ніяким чином не впливає на вторинний ринок. Ці два ринки існують майже незалежно один від одного, попри те, що кількість ввезених вживаних машин вчетверо перевищує кількість імпортованих нових.

Автомобільний бізнес показав ефективність навіть за умов пандемії, яка майже не вплинула на спроможність дилерів поставляти техніку в Україну. Тепер слово за автосервісами, яким доведеться рано чи пізно приймати у себе все більше клієнтів на імпортних автомобілях.

Замовте розгорнуту статистику

Щоб дізнатися про всі машини, зареєстровані в країні за станом на 01.01.2021 - заповніть анкету. Ви отримаєте аналітику, яка містить дані по регіонах і інформує про модель із зазначенням типу палива, класу, форми власності. Щоб отримати цей звіт на вигідних умовах, заповніть форму.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня