Кросовер обирає кожен другий покупець

Кросовер обирає кожен другий покупець
Про популярність кросоверів сьогодні говорять усі. Люди обирають ці "міські позашляховики" за їхні характеристики. Але що про цей тренд говорить статистика? І хто при цьому постраждав?
 

Кросовер чи позашляховик

Яка модель була першим SUV (кросовером) сперечаються досі. Але цей термін узвичаївся наприкінці 90-х, на початку 2000-х. Сьогодні немає чіткого визначення та строгих параметрів який автомобіль вважати кросовером, а який уже можна називати позашляховиком. Факт залишається фактом – у 2000 році таких автомобілів продавалося дуже мало, лише 3,7% у Європі.

А тепер подивіться на дані компанії Jato за останні п'ять років. 2016 року кросоверів продавалося вже 25% від загальної кількості.

В 2021 році частка кросоверів на ринку становить вже 45%. Тобто, майже кожен другий покупець обирає кросовер!

Відсоток кросоверів зростав постійно. Деякі просідання спостерігаються лише у 2020 році, коли весь світ лихоманило через COVID.

 

 

Цікавою є статистика загальної кількості реєстрацій в ЄС за останні двадцять років. У період з 2000-го по 2007-й спостерігалася певна стабільність - середня кількість продажів становила 15,4 млн авто на рік. Потім були "кризові роки" - з 2008-го до 2014-го. Але при цьому частка кросоверів все одно зростала – більш ніж удвічі. З 2015-го та по 2019-й рік кількість продажів знову повернулася на докризовий рівень.

 

Седан та хатчбек втрачають свою популярність

Кількість автомобілів, що продаються, практично не змінюється останні двадцять років. Зростання кількості кросоверів, що купувалися, призвело до витіснення інших моделей.

Найбільш постраждалі класи автомобілів – це седани та хетчбеки. І це логічно - адже багато кросоверів є "роздутими" хетчбеками з деякими "позашляховими" фішками. При цьому такі автомобілі більші та просторіші за седани.

Примітно, що на початку 2000-х також зростала частка мінівенів, але в результаті їх продажі все одно впали вдвічі.

Ще один нюанс, характерний для Європи – це стабільна частка продажу універсалів. У всьому світі їхня популярність стрімко падає, але тільки не в ЄС, де такий тип кузов все ще затребуваний.

В результаті зростання популярності кросоверів простежується два характерні тренди.

Перший - це відмова автовиробників від моделей седанів, хетчбеків, мінівенів. Вони втрачають популярність. Навіть ті, які випускалися по кілька десятиліть.

Другий - це перетворення автомобілів на кросовери, без зміни імені моделі.

І якщо 2020-го частка кросоверів становила 40%, а 2021-го вже 45%, то дуже швидко вони займуть половину ринку.

 

Ну і куди ж без мему? Адже користувачі мережі навіть без статистичних викладів вже показали всі розклади на ринку автомобілів.

 

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня