Огляд CRM-систем для автосервісу

Огляд CRM-систем для автосервісу

Проведене одним з дистриб'юторів опитування, показало, що  в Україні найбільш популярним інструментом керування СТО залишається традиційна 1С. Втім автосервіси, які прагнуть розвиватися й бути в тренді сучасних тенденцій, використовують спеціалізований софт. Адже європейська практика доводить, що майбутнє — за програмним забезпеченням, розробленим під потреби СТО. Розповімо про п'ятірку найфункціональніших програм на вітчизняному ринку. 

Головна перевага СRМ-системи, заточеної під автосервіс -  вона враховує особливості роботи цього бізнесу, сприяє комунікації спеціалістів, задіяних у різних напрямках роботи СТО, допомагає налагодити ефективну роботу з клієнтами, партнерами та працівниками. Сьогодні практично всі системи працюють на різних гаджетах, що дозволяє контролювати свій бізнес з різної точки планети де є інтернет.

Carbook

Багатофункціональний софт, який налаштований на автоматизацію складського обліку та електронного документообігу. Програмне забезпечення дозволяє контролювати  перебіг робіт, організувати оповіщення клієнтів, запис на зустріч, повідомлення про закінчення ремонту, розсилка інформації про акції та особливі пропозиції СТО. Керівник може контролювати простої, бачити перебіг ремонтних робіт з будь-якого девайсу. Розробник заявляє про багаторівневий захист від хакерських атак. 

Це програмне забезпечення для СТО може інтегрувати через API  різні бази даних. Наприклад, базу запчастин TecDoc. Залити дані з  1С, що дозволяє синхронізувати інформацію про клієнтів, оформлення наряд-замовлень. Є змога під'єднати IP-телефонію для інтегрування дзвінків у власну CRM та багато інших можливостей.

Бітрікс 24

Головна мета цієї CRM-системи для автосервіса -  автоматизація прийому звернень клієнтів й підвищення швидкості обробки заявок. А також налагодження роботи менеджерів та автоматизація продажів запчастин. Програма дозволяє контролювати розклад роботи майстрів та їх робочого часу. Є можливість реалізувати лендінг або власний сайт компанії з онлайн-чатом.

Загалом система передбачає як хмарну версію, так і коробкову. Хмарна безкоштовна версія містить 5 Гб вільного простору на віртуальному диску, чат, календар та можливість здійснювати відеодзвінки в межах компанії. Коробкова версія за замовчуванням містить інтернет-магазин та безпосередньо CRM.

РемОнлайн

Програмне забезпечення не може надати широкого функціоналу, втім, чудово дозволяє обробляти потік клієнтів. Автоматизація спілкування з клієнтом, інформування його про перебіг робіт, також має позитивний вплив на ефективність роботи постів. Добре організований планувальник замовлень, дозволяє раціонально витрачати робочий час та уникнути черг та простоїв. Софт розділяє клієнтів на фізичних та юридичних осіб, дозволяє отримати інформацію про рівень задоволення автосервісом. Клієнт має змогу коментувати виконані роботи, залишати фото тощо.

 

Моє SТО

Нещодавно з'явилася нова  CRM-система MOE-STO, яку українські програмісти розробили спільно німецькими фахівцями з компанії TecAlliance. Головна фішка софту - інтегрований офіційний каталог TecDoc. Система пропонує найвищий рівень автоматизації — підбір запчастин, пошук та облік нормо-годин, автоматизований розрахунок вартості послуг. Є змога керувати списками постачальників запчастин, вартістю окремих послуг, створювати базу нестандартних послуг для спрощення обліку.

Програма має також налагоджену систему комунікації з клієнтами: онлайн-запис на СТО, інформування про перебіг робіт. Це дозволить уникнути черг або простоїв. Загалом CRM-система MOE-STO має на меті допомогти керівнику ефективніше використовувати робочий час працівників та стандартизувати робочі процеси автосервісу. Відеоогляд основних функцій MOE-STO ви можете подивитися на YouTube каналі.

 

Альфа-Авто

Досить поширений серед СТО  програмний пакет Альфа-Авто побудовано цілком на базі софту 1С:Підприємство. Його розроблено задля охоплення максимальної кількості підприємств, що працюють у технічній галузі.

Система може однаково ефективно працювати як з автосалоном з продажу нових автомобілів, складом або магазином запчастин, так і з автосервісом. Щодо СТО, Альфа-Авто пропонує облік запчастин за призначенням, оформлення індивідуальних карток автомобілів та їх власників й потужні інструменти для ведення документації.

Оскільки платформа 1С це першою чергою робота з документами, то і для автосервісів тут відкриваються певні можливості. Наприклад, керівництво сервісу може оперативно формувати наряд-замовлення, контролювати витрати на закупівлю запчастин, синхронізувати дані з бухгалтерськими системами, відслідковувати дані щодо каталогів виробників.

Наразі понад 3000 підприємств в Україні та країнах СНД використовують саме версію Альфа-Авто. Єдине, що спиняє багатьох — система ліцензування. Тому що підприємству необхідно купити ліцензію не тільки на програмне забезпечення Альфа-Авто, але й мати повну ліцензію на пакет 1С. До того ж окремі необхідні модулі, наприклад, система контролю робочих місць, каталоги даних Silver-Dat, Audatex, AutoData потрібно купувати додатково.

Для чого автоматизувати автосервіс - висновки

Безумовно, CRM-система здатна істотно покращити ефективність роботи автосервісу. Незалежно від типу системи, загальні переваги будуть відчутні відразу:

  1. Підвищення ефективності працівників сервісу. Більшість систем дають змогу рівномірно розподілити навантаження між постами та майстрами, аби уникати черг та простоїв.

  2. Аналітика. Тою чи іншою мірою кожна CRM-система дає змогу аналізувати витрати та доходи підприємства, простежити ефективність акцій та реклами, контролювати рух запчастин тощо. Це допоможе приймати правильні стратегічні управлінські рішення.

  3. Автоматизація документообігу. Програмне забезпечення допомагає уникнути помилок та позбавитись рутинної паперової роботи, сконцентруватись на основних виробничих процесах.

  4. Робота з клієнтом. У різних CRM різні можливості, але всі вони намагаються якомога більше уваги приділяти саме клієнту — сповіщення про перебіг робіт, дату та час візиту, про акції та знижки, проводити опитування, що збільшує кількість лояльних клієнтів.

  5. Облік запчастин та доступ до технічної документації, автоматизований підбір запчастин з офіційних каталогів, доступ до технологічних карт ремонту та обслуговування за стандартами виробника автомобіля виводить станцію на якісно новий рівень роботи обслуговування клієнтів.

Майже кожна CRM-система має безплатну демоверсію або пільговий період користування. Керівник підприємства має змогу виважено вирішити, яку саме CRM обрати та чи потрібна вона взагалі на цьому підприємстві.

 

Tags: CRM, СТО

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня