Авто з Кореї займають 7,4% українського автопарку

Авто з Кореї займають 7,4% українського автопарку

Якщо кілька років тому найбільш популярним було доставлення вживаних автомобілів з ринку США, то зараз подібна тенденція укріплюється щодо азійських машин. Цьому існує просте обґрунтування — корейські автомобілі дещо дешевші, до того ж експлуатаційні витрати значно менші. Які корейці їздять по українських автошляхах, чому українці купують авто в Кореї, чи готові СТО їх обслуговувати далі в матеріалі. 

Daewoo улюблена модель українців

На початок січня 2021 року кількість зареєстрованих корейських машин в Україні склала 7,4% всього автопарку легкових та комерційних машин країни. У порівнянні з 2020 роком приріст сягнув  5,4%. Серед цих авто близько 10 тисяч нових. Зазначимо, що в цілому ринок показав приріст +4,48%.

Якщо відстежувати лідерів серед корейських авто, ситуація в цілому прогнозована. Daewoo лідирує серед зареєстрованих екземплярів, на другому місці Hyundai й замикає трійку KIA. Щодо останньої марки, то її майже вдвічі менше ніж Daewoo.

Модельний ряд корейських авто також не викличе подиву: першу сходинку розділили Daewoo Lanos та Sens, другу, Hyundai Accent та Tucson. Замикає п'ятірку лідерів KIA Sportage. 

Цікаво, що в автопарку України лише 4% корейських автомобілів віком до двох років. Найбільша кількість автомобілів у віці понад 8 років - 78% від загального обсягу корейських авто на ринку. 

Українці також купують  електромобілі та гібридні машини. Сьогодні їх зареєстровано  1044 та 1861 екземплярів відповідно.

Нескладно помітити, що парк корейських машин в Україні стрімко старішає. Найпопулярніші у наших водіїв Ланос та Сенс (більшість яких збирались у Польщі та Україні) вже не випускаються, хоча запчастини до них мають стабільно високий попит. На тлі цього нові корейські авто з автосалонів купують не дуже активно.

Купівля б/у  авто в Кореї

Пандемія, нестабільна ситуація в економіці аж ніяк не сприяють придбання авто з салону.  Натомість багато водіїв оцінили перспективи купівлі вживаних авто безпосередньо в Кореї. В середньому, там седан з пробігом буде коштувати на 3-4 тисячі доларів дешевше, ніж в Україні.

Звісно, є деякі ризики. Наприклад, перевірити технічний стан та реальний пробіг вживаного авто дистанційно практично неможливо. Тому українські покупці намагаються користуватись послугами надійних постачальників, навіть якщо доведеться трохи переплатити. Витрати цілком прогнозовані:

  1. Купівля автомобіля безпосередньо у Кореї.

  2. Доставлення автомобіля в порт.

  3. Контейнерне перевезення.

  4. Розвантаження та послуги брокера.

  5. Митні витрати.

  6. Сертифікація та послуги посередника.

  7. Технічне обслуговування в залежності від стану машини.

Навіть попри всі витрати п'ятирічний седан у гарній комплектації обійдеться близько 7-9 тисяч доларів. До того ж більшість автомобілів з Південної Кореї прибувають з встановленим офіційним газобалонним обладнанням, що також дозволяє зекономити на експлуатації.

Чи готові СТО України до обслуговування корейських авто

Більшість корейських автомобілів, що ввозять в Україну, не буде обслуговуватись на офіційних СТО. Водіям доведеться шукати майстрів в першу чергу для обслуговування ГБО та електроніки. Якщо з механічними проблемами власник часом може розібратись самотужки, то з газовим обладнанням та програмним забезпеченням систем керування двигуном — навряд чи.

Відповідно попит на спеціалістів з ГБО та електронних систем буде зростати дуже швидко. Але окрім спеціалістів потрібно подбати про обладнання та витратні матеріали пристойної якості, аби мати змогу проводити кваліфіковану діагностику, регулювання ГБО та заміну фільтрів, коригування систем керування паливним обладнанням.

Замовте розгорнуту статистику

Щоб дізнатися про всі машини, зареєстровані в країні за станом на 01.01.2021 - заповніть анкету. Ви отримаєте аналітику, яка містить дані по регіонах і інформує про модель із зазначенням типу палива, класу, форми власності. Щоб отримати цей звіт на вигідних умовах, заповніть форму.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня