Нові правила розмитнення “євроблях” та “американців”

Нові правила розмитнення “євроблях” та “американців”

У квітні були прийняті важливі рішення щодо процедур розмитнення так званих “євроблях” та “американців”. В нашому матеріалі читайте про те, як легалізувати автомобілі тим, хто ввіз їх на іноземній реєстрації не розмитнював і не реєстрував в Україні та на скільки подорожчають вживані автомобілі з США.

 

 

 

Здається, проблему “євроблях” нарешті вирішили - адже Верховна Рада вже проголосувала за законопроєкти № 4643-д і 4644-д про пільгове розмитнення машин з “єврономерами”. Днями вони пішли на підпис президенту України, але він їх скоріше за все підпише, адже за таку схему він і виступав.

 

Терміни легалізації

Перше, що важливо знати - розмитнити машини таким чином можна буде лише 180 днів після того, як закон набере чинності. Легалізувати можна лише одне авто, стандартом Euro 2 та вище, вагою до 3,5 тонн та таке, що завезли до кінця минулого року. Акциз розраховуватиметься по спрощеній схемі, але на нього ще потрібно буде заплатити ПДВ у розмірі 20%. І це важливо - ПДВ платиться не від вартості машини, а лише від суми акцизу.

 

Як розраховується акциз на авто?

У спрощеній формі формула виглядає так - акциз дорівнює сумі ставок за вік авто, тип та обсяг двигуна. Всі ставки наведено у таблиці нижче.

Для прикладу, для автомобіля віком старше 15 років (а це більшість “євроблях”) з популярним обсягом мотора 2 літри на бензині акциз складе 150 євро + 500 євро + 0 євро. Додайте до цього 20% ПДВ та отримаєте 780 євро.

Останній важливий нюанс в тому, що лише акцизом можуть обмежитись тільки ті власники, які завезли машину по легальних документах купівлі та на своє ім’я. Ті ж, хто завіз машину “за довіреністю” та будь-якими іншими схемами мають заплатити також 8500 гривень за порушення митних правил України. Це приблизно 250 євро в еквіваленті. Таким чином, як і обіцяла влада, більшість “єврономерів” дійсно можна буде розмитнити за суму меншу або рівну 1000 євро.

 

Підвищення цін на розмитнення машин з США

Митна служба вирішила більш детально підійти до обчислення бази для оподаткування у вартості машин, які везуться зі США та Канади.

З 1 квітня на митниці враховують не лише вартість машини, а й додають до цього вартість на транспортування автомобіля. І вже на отриману суму нараховують ПДВ та інші платежі. До цього ставка за транспортування була єдина для всіх випадків та складала 400 доларів. Втім, в реальності вона може бути як такою, або нижче, так і суттєво вищою - навіть понад 1000 доларів.

 

 

Відтепер на митниці будуть використовувати індивідуальні ставки вартості транспортування для кожного порту відправлення у Північній Америці.

Таким чином для розмитнення автомобіля, вартість доставляння якого складає 1000 доларів, доведеться заплатити на 120 доларів більше - і це лише ПДВ. Конкретні суми дізнаються лише нові покупці американських авто - хоча враховуючи загальну економію при покупці таких машин, навряд чи це сильно сповільнить ринок.

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня