Де готують автомобільних програмістів для автосервісів

Де готують автомобільних програмістів для автосервісів

Міжнародні експерти у сфері автосервісу з Німеччини, Китаю, РФ та Сполучених Штатів  обговорили глобальні виклики післяпродажного обслуговування та ремонту автомобілів  й розповіли як незалежні автосервіси дають їм раду. Ви дізнаєтеся які спеціалісти нині в дефіциті, про навчання персоналу та рівень заробітної плати механіків у різних країнах, результати маркетингу.

Автопарк світу постійно оновлюється, але це не означає, що обслуговування та ремонт виконуються рідше. Навпаки, за статистикою, автомобілі випуску після 2015 року потребують хоч не такого частого, але дорожчого та більш кваліфікованого обслуговування. Свою роль у цьому зіграла електроніка, яка становить величезну долю причин несправностей. Нині всі СТО у світі мають спільні головні проблеми.

Виклики для власника автосервісу

Відсутність кваліфікованого персоналу

Чим складніше конструкція автомобіля, тим більші та глибші знання потрібно мати спеціалісту. Це стосується не тільки безпосередньо виконавців (діагностів, електронників, зварювальників, мотористів тощо), але й керівників середньої ланки, механіків. 

Практично у всіх країнах Європи, США, Канаді, Китаї відчувається гострий дефіцит спеціалістів зі сукупними знаннями як конструкції автомобіля, так і сучасної електроніки.

Тенденція досить тривожна, тому що розрив між кількістю кваліфікованих спеціалістів та кількістю і складністю автомобілів надалі буде лише зростати. На переконання експертів першочергове завдання керівництва будь-якого підприємства з ремонту сучасних автомобілів — сприяння підготовці нових кваліфікованих кадрів та створення достойних умов праці таким спеціалістам.

Без жодних перебільшень, автомобільні IT-спеціалісти — це майбутнє галузі. Навіть сьогодні відчувається гостра нестача комп'ютерних діагностів у таких розвинених країнах як США, Німеччина, Китай. З плином часу автомобіль просто неможливо буде обслуговувати без глибоких знань у комп'ютерній царині та конструкції автомобіля.

Український автопарк та рівень післяпродажного сервісу близький до німецького, але із запізненням на 15-20 років. Це і не дивно, тому що європейська вторинка плавно перетікає до нас, де і буде обслуговуватись на незалежних СТО протягом найближчих років.

Не варто відкидати й світову тенденцію стосовно технологій безпілотного керування. VAG, Toyota, Tesla, Volvo та увесь автомобільний Китай загалом активно втілюють безпілотники того чи іншого рівня у різні комплектації штатних моделей. Тож у найближчому майбутньому посада автомобільного програміста буде затребуваною не лише в офіційних дилерів, а й на незалежних СТО.

Цікаве співвідношення у відсотках серед власників автомобілів, що здебільшого обслуговують машини самотужки, відмітив голова аналітичного центру «Gruzdev-Analyze», Алєксандр Груздєв:

«Аби простежити відсоток користувачів, які самостійно виконують роботи по обслуговуванню своїх машин, ми відкинули примітивні операції на кшталт заміни склоочисників чи долив рідини для них. В результаті було отримано наступні дані — на молодому китайському ринку самостійним ремонтом займається близько 1% власників, у США та РФ 18 та 31% відповідно, а у Німеччині ремонт своїх авто виконує всього 6% власників.»  


Різниця в цінах на обслуговування

Ціни на ті чи інші послуги післяпродажного обслуговування та ремонту автомобілів в усіх країнах геть різні. На ціноутворення впливає не тільки попит та прайси конкурентів, а й вартість нормогодини. 

Так, найвища середня ціна на подібні роботи — у США та Європі. Найнижчі — в Китаї та РФ. Ось декілька прикладів.

Заміна масла у двигуні та фільтрів, враховуючи витратні матеріали, майже однакова:

  • США — $42;

  • Китай — $38;

  • Німеччина — $58;

  • РФ — близько $48.

Тут різниця невелика, але варто подивитись на цінник заміни гальмівних колодок (з витратними), ситуація стає зовсім іншою — 212, 128, 195 та 44 долари відповідно. Приблизно така ж історія з заміною шин (43, 8, 43, 13 доларів відповідно).

Деякою мірою остаточна сума за виконані роботи формується відносно середньої зарплатні механіка. Її можна розглядати не тільки як показник зацікавленості персоналу у якісному виконанні робіт, але і як середній рівень платоспроможності власників автопарку.

Так, найнижчий рівень заробітку персоналу СТО — у Росії. Він складає 687 доларів США. Ми звикли до того, що у КНР досить дешева робоча сила, але по факту механік автосервісу в середньому там отримує ледь не втричі більше, близько 1700 доларів. Найдорожче оцінюється робота керівника середньої ланки у США та Німеччині, там середня зарплатня механіка складає 3426 та 3779 доларів відповідно.

В Україні механік СТО отримує середню зарплатню 13 000 грн, що складає близько 500 доларів. Втім рівень оплати залежить від спеціалізації. Наприклад, механік на контролі  СТО може отримувати до 700 доларів, а механік дизельного посту — до 600 доларів. Сума також залежить від регіону країни.

Реклама автосервісу, чи варто за неї платити

Безумовно, мережеві станції технічного обслуговування та офіційні СТО мають більше можливостей для реклами своїх станцій, якщо порівнювати з незалежними сервісами та невеликими мережами. Так, середній бюджет на рекламу в умовах РФ складає приблизно 300 000 доларів на місяць. Відповідно, це дає великі переваги — зростання кількості клієнтів та можливість відкривати нові станції.

Базові рекламні інструменти майже у всіх країнах однакові:

  • зовнішня реклама, щити, банери, вивіски;

  • витрати на рекламу у соціальних мережах;

  • проведення рекламних акцій та презентацій;

  • спільні промо-акції з мережами АЗС, мережами продуктових супермаркетів;

  • реклама на радіо та телебаченні, друкованих та електронних ЗМІ тощо.

Таким чином, використовуючи ефективні рекламні інструменти, навіть на тлі пандемії деякі мережі показали приріст прибутку в межах 30-40% за показниками минулого року.

Європейські незалежні СТО їдуть дещо консервативнішим шляхом. Вони витрачають на рекламу близько 2% річного доходу. Цього достатньо для друку проспектів, реклами у друкованих ЗМІ та активної участі в місцевих акціях. Ті мережі, що мають контракти з великими постачальниками запчастин (Bosch, Bilstain, Champion, Continental тощо), автоматично долучаються до глобальних рекламних кампаній.

Де навчати автомеханіків

Як вже зрозуміло, проблема кваліфікованого персоналу є глобальною. Наразі найдешевше її вирішення — навчання співробітників власними силами за допомогою досвідчених наставників. Проте, такий спосіб не можна вважати надто ефективним через постійне оновлення автопарку, ускладнення конструкції автомобіля та введення нових систем та агрегатів.

Найскладніша ситуація зі співробітниками на пострадянському просторі. Система професійної освіти зазнала тяжких матеріальних втрат на початку та в середині 90-х. Однак навіть на ті часи вона вже не відповідала вимогам європейського ринку. 

Більшість мережевих СТО почали відкривати власні навчальні центри, де готували кваліфіковані кадри для своїх підприємств. Звичайно, таке можуть собі дозволити лише великі  мережеві сервіси. 

Щоб полегшити розв’язання цієї задачі українська компанія AGV Lab спільно з TecAlliance GmbH розробили інноваційну CRM-систему МОЕ-СТО. Система містить інстальовану ліцензійну базу даних TecDoc та технічну інформацію з обслуговування транспортних засобів від виробників. Платформа дозволяє підвищити кваліфікацію персоналу завдяки доступу до відео матеріалів  з обслуговування великого спектра автомобілів, й електрокарів зокрема. Крім того, система містить технічні дані, які можна роздруковувати.

Виходячи з особливостей українського ринку післяпродажного обслуговування, попит на професійне виконання ремонтних робіт буде стабільним. Навіть попри те, що більшість власників авто виконують базові роботи самотужки. На тлі цього все ж варто слідкувати за змінами в автопарку країни та бути готовим до того, що електромобілі та техніка з високим відсотком інстальованої електроніки займатимуть більш вагому позицію, ніж сьогодні.

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня