Дистрибуція автозапчастин в умовах війни

Дистрибуція автозапчастин в умовах війни

Фахівці BM Parts розповіли про роботу компанії під час воєнних дій та дали відповіді на питання, які турбують всіх учасників ринку автозапчастин в Україні: яка ситуація на ринку, як організовуються логістичні ланцюги, чи очікується дефіцит автозапчастин і різке зростання цін.

Ми поцікавились у начальника відділу аналітики та закупівель BM Parts Назара Боярчука про трансформацію бізнес-процесів компанії в умовах війни. 

Питання №1, яке хвилює наших партнерів: що буде із ринком запчастин завтра та чи слід боятися дефіциту? Як BM Parts працює в умовах війни?
 
Більшість звичних бізнес-процесів та процесів постачання довелося повністю переосмислити. В перші дні війни усі постачальники припинили постачання до України, однак за цей час нам вдалося розблокувати відвантаження товарів. Хочеться також подякувати за підтримку закупівельному союзу Global One Automotive GmbH, який підтримав нас у цей час та допоміг у процесі розблокування більшості поставок.
Сьогодні практично кожне замовлення потребує погодження індивідуальних умов. На щастя, наші закордонні партнери переважно йдуть нам на зустріч та шукають можливості забезпечити постачання. В свою чергу, ми докладаємо максимум зусиль, аби виконати існуючі зобов’язання. На сьогодні, ми можемо впевнено заявляти, що продовжуємо імпортувати запасні частини для українського ринку. За період військового стану, нам вже вдалося доставити 29 вантажів. Також, ми по максимуму продовжуємо співпрацю з українськими постачальниками, які не припинили роботу.
Окремо хочеться висловити вдячність тим нашим партнерам, які із перших днів початку війни в Україні почали висловлювати свою підтримку українцям, засуджувати дії країни-агресора та призупинили постачання продукції до росії.
 
 
Чи відчувається підтримка зі сторони влади у цей період та які заходи здійснено для належного функціонування галузі? 
 
Тут важливо зауважити, що держава жодним чином не перешкоджала імпорту, не дивлячись на діючий правовий режим, митниця не зупиняла свою роботу. Завдяки постанові Кабінету Міністрів України “Про перелік товарів критичного імпорту”, яка доповнюється майже щодня, є можливість здійснювати розрахунки за більшістю груп товарів, які присутні у нашому асортименті, нехай і з деякими труднощами. Також, очікуємо на зміни до законодавства, які запустять спрощену процедуру імпорту в найближчому майбутньому. Це безумовно слугує ще одним ключем забезпечення наявності необхідного товару. 
 
Чи є можливості для забезпечення наявності необхідного асортименту? Які питання потребують швидкого вирішення в першу чергу?
 
Можливості для забезпечення необхідним однозначно є. На сьогодні ми вже узгодили з постачальниками умови на нові поставки по всіх ключових групах товарів, хоч поки не по усіх брендах. На щастя, майже всі групи запчастин входять у перелік критичного імпорту, який ще й постійно доповнюється новими кодами, тому не можна сказати, що складнощі з певними запчастинами є перманентними, це швидше просто питання часу. Хочеться також подякувати за допомогу та підтримку Європейській Бізнес Асоціації України, у цей час вони активно комунікують з Кабінетом Міністрів щодо розширення списку критичного імпорту. Ми надавали їм і свої списки товарів.
 
Чи варто очікувати суттєвого здорожчання та різкого підняття цін на запасні частини до авто?
 
Збільшення ціни відбувається постійно, в силу тих чи інших обставин. На сьогодні, існує ряд факторів, які мають найбільший вплив на процес ціноутворення: це і ускладнення логістичних процесів, у зв’язку зі збройною агресією з боку росії на території нашої країни, і додаткові витрати на пальне, які тісно пов’язані з попереднім пунктом та із ситуацією на світовому ринку. Не слід забувати про залежність імпорту від курсу. Окрім того, з року в рік традиційно зберігається тенденція росту цін в усьому світі.
 
Сьогодні для бізнесу як ніколи важлива гнучкість, вміння швидко переналаштовувати бізнес-процеси, пристосовуватися до нових реалій. Для стабільної та продуктивної роботи компанії потрібно, в першу чергу, не боятися йти на ризики, навчитися приймати швидкі рішення, бути стійкими - це стосується і менеджменту, і персоналу загалом. Важливо працювати, не зупинятися. Можливо, не так системно як звикли чи хочемо, але настільки багато, як того вимагають сучасні обставини. 
Перед нами щодня постають нові виклики, проблеми, з якими ми ніколи не очікували стикнутися, але ми робимо усе, що залежить від нас, аби партнери могли ефективно реалізовувати свою діяльність, докладаємо багато зусиль щоб забезпечити їх усім необхідним та уникнути дефіциту. 
 
 «Where there's a will, there's a way», а у нас цього «will» вистачить на всіх. Віримо в Перемогу і працюємо заради майбутнього.

 

Побудова логістики під час війни

Фахівцям відділу транспортної логістики доводиться оперативно підлаштовуватись під нові реалії, зважаючи на безпекову ситуацію в тому чи іншому регіоні, аби усі вантажі дістались до клієнтів якомога швидше.

Місяць війни кардинально змінив логістику у межах країни. Як це вплинуло  безпосередньо на клієнтів компанії? Чи здійснюється доставка у цей непростий час?


Оптимізація логістики - друга важлива складова, після безпосередньо постачання та підтримки належного асортименту запчастин, яка життєво важлива для роботи компанії. У перші дні війни ми були змушені припинити доставки замовлень до клієнтів з міркувань безпеки, але компанія досить швидко відновила свою роботу. Щоправда, спочатку філіали працювали лише в режимі самовивозу. За кілька днів було прийнято рішення поступово відновлювати доставки там, де це є можливим. Це було важливо для наших партнерів, які також досить швидко зорієнтувалися та повернулися до роботи. Адже вкрай необхідним був оперативний ремонт автотранспорту - від автівок екстрених служб та підприємств критичної інфраструктури, до пасажирського транспорту, автомобілів волонтерів та простих громадян, які доставляли речі першої необхідності для наших захисників та постраждалих внаслідок воєнних дій, допомагали з евакуацією населення. Оперативний ремонт став не просто звичним сервісом, до якого всі звикли в мирний час, але й критичною необхідністю, від якої в багатьох випадках залежала безпека та життя людей. 

 

Які основні труднощі доводиться долати при плануванні та здійсненні рейсів?


Щодня перед нами стоїть завдання консолідації та оптимізації усіх процесів, постійний моніторинг ситуації і оперативне реагування на будь-які зміни. Зараз існує низка факторів, які впливають на зміни графіків та термінів доставок до клієнтів: це і зруйновані дороги, які доводиться оминати новими маршрутами, і поява небезпечних ділянок, де тривають бойові дії, і впровадження комендантської години в регіонах, коли автотранспорт не може продовжувати рух. Але ми завжди шукаємо можливості покращити процеси доставки. Зокрема, вдалося скоротити термін доставки з регіонального хабу у Луцьку до філіалів. 

Загалом, з усіма викликами та труднощами, що стоять сьогодні перед нами, ми намагаємось справлятись таким чином, щоб партнери якомога менше їх відчули. В свою чергу хочеться подякувати за їх повне розуміння ситуації, через яку можуть виникати певні зміни у графіках роботи або ж непередбачувані затримки. Про все ми намагаємось оперативно повідомляти у наших каналах комунікації з клієнтами.

Чи великою є доля проблемних напрямків та філіалів, які не працюють?


Більшість наших філіалів знаходяться у тих областях, де немає активних бойових дій і є більше можливостей працювати досить ефективно. Крім того, наш головний логістичний хаб знаходиться на заході України, що також зіграло свою роль та дало нам можливість досить швидко відновити роботу. Закономірно, що на заході України робота проходить більш активно і кількість доставок зараз має позитивну динаміку до зростання. З центральною та східною частиною країни ситуація складніша: деякі маршрути через активні бойові дії ми поки не в змозі відновити, а окремі філіали поки не можуть працювати на повну потужність. Зокрема, Київський філіал сьогодні працює лише у режимі самовивозу, філіал у Дніпрі здійснює наразі 2 доставки по місту, на противагу, філіалам у Луцьку та Хмельницькому, де доставка здійснюється 8 разів на день з інтервалами в одну годину.
Загалом намагаємось відновити “довоєнний” рівень сервісу, додаючи нові виїзди по містах та включаючи у графік доставок нові населені пункти, враховуючи усі фактори - від запитів клієнтів у тих чи інших регіонах та їх потреб, до безпекової ситуації на маршрутах. Усе це відбувається в оперативному режимі моніторингу ситуації і навіть із спробами спрогнозувати можливі сценарії розвитку подій у найближчій перспективі.

Сьогодні для усіх нас важливо підтримувати країну, її соціальну та економічну стабільність. Бути гнучкими та  оперативними. Кожен із нас повинен гідно тримати свій фронт - у нас він економічний. Працюємо задля спільної мети - вільної та сильної України!

 

Джерело busmarket.group/ua

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня