Ошибка
  • JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID: 2156

Навіщо (і як правильно) прогрівати коробку передач?

Навіщо (і як правильно) прогрівати коробку передач?

Багато автовиробників давно не радять прогрівати двигун в мороз, не кажучи вже про коробку передач. І все ж, про це варто задуматися, якщо ви хочете продовжити життя свого автомобіля.

Справа в тому, що сучасні мотори, особливо дизельні, дуже важко прогріваються на холостому ходу. Тому цього й не радять, пропонуючи потихеньку рухатись. Втім, хоча б до 60 градусів за Цельсієм мотор бажано прогріти, а потім з чистою совістю їхати на всі чотири сторони.

Вся справа в маслі, яке тим сильніше густіє, чим нижче температура "за бортом". Але ж масло є і в коробці передач! Напевно кожен власник автомобіля з механічною коробкою передач помічав як в сильні морози складно включити першу передачу. Відразу без прогріву машині доводиться важко, про що вона й сигналізує водієві.

 

Як правильно прогріти "механіку"?

Секретів тут немає, масло в коробці прогрівається синхронно з двигуном, адже навіть в нерухомому стані автомобіля працюючий двигун обертає в тому числі чимало шестерень коробки передач. Головне не тримати педаль зчеплення нажатою, щоб первинний вал і шестерні вторинного рухались. Роботизована коробка передач в цьому сенсі не далеко пішла від чистої "механіки", там все працює схожим чином.

Власне, буде достатньо 5-10 хвилин статичного прогріву (чим тепліше на вулиці - тим менше), для виходу масла в робочу температуру.

 

У чому хитрість швидкого прогріву "автомата"?

Гідромеханічна коробка передач набагато складніше механічної і більш вразлива. Якщо робоча рідина "автомата" надмірно густа через холод, тоді стиснення фрикційних пакетів буде утруднено, відповідно весь механізм буде відчувати надмірні навантаження і буксувати, скорочуючи собі життя. Гідротрансформатор до температурного режиму також чутливий. Причому, на відміну від "механіки", класичний "автомат" на парковці (режим P або N) залишається холодним, як айсберг в океані. Тому, якщо ви хочете швидше прикінчити коробку, "рвіть" з місця в кар'єр. Ну а якщо не хочете зайвий раз витрачатися на ремонт (або заміну) коробки передач, краще рушайте з місця і перші кілометрів п'ять їдьте повільно.

Так, це не завжди можливо, особливо в напружений в транспортному сенсі зимовий період. Наприклад, коли треба вирватися із замету або виїжджаючи з двору миттєво влитися в інтенсивний потік. Вихід є, можна прискорити прогрів на місці перевівши селектор АКПП в режим D або R, в залежності від того, як припаркований автомобіль, попередньо активувавши стоянкове гальмо. Виходити з машини при цьому не рекомендується, навіть якщо потрібно очистити її від снігу. Краще зробити це в нейтральному або "паркувальному" режимі коробки, а потім вже сидячи в машині контролювати процес прискореного прогріву. Причому, з додатковим навантаженням від коробки і двигун прогріється набагато швидше. Коли стрілка наблизиться до позначки 80 градусів, можна сміливо виїжджати з двору, не побоюючись за ніжні агрегати машини.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня