Їдьте обережно в дощову погоду - особливо восени!

Їдьте обережно в дощову погоду - особливо восени!
  • Небезпека аквапланінгу зростає під час зливи і грози
  • Вважайте на глибокі калюжі і стоячу воду – зменшіть швидкість руху
  • Пил, що осів на дорозі і листя, яке опадає з дерев восени під впливом дощу розмокають і стають слизькими, як лід

Таку ситуацію знає багато водіїв: щойно небо було ясне та чисте, а за мить набігли хмари і полило наче з відра. Хмари крапель, піднятих в повітря транспортними засобами, викликають значне погіршення видимості, а шум води в колісних арках автомобіля ще більше відволікає водія, розпорошуючи його увагу. Раптове збільшення оборотів і гучний рев двигуна вказують на те, що шини втратили контакт з дорожнім покриттям. Це не найкращий момент на виконання різких рухів кермом. В такі хвилини навіть підсилювачі керма практично безсилі, тому що для ефективної роботи їм потрібен контакт шин з дорожнім покриттям. Continental, технологічна компанія і виробник шин преміум-класу, закликає не ігнорувати небезпеку раптових змін погоди і погіршення дорожніх умов.

Рух по мокрій дорозі

Раптові зливи і грози найбільш небезпечні влітку і ранньою осінню. Водії, які звикли до хороших дорожніх умов та сухої поверхні зазвичай помилково вважають, що гальмівний шлях буде таким же коротким, а водіння таким же точним, як завжди. Однак дуже швидко переконуються, що і гальма і рульове управління вимагають більш делікатного поводження і уваги. Калюжі і глибокі борозни – очевидна небезпека в такій ситуації, проте є й інші, менш очевидні: протягом багатьох днів і тижнів сухої погоди, дорожнє покриття, особливо за межами населеного пункту, може покритися пилком рослин, смолою і курявою від тракторів і комбайнів, сухим листям. Після зволоження дощовою водою, цей «коктейль» стає майже таким же слизьким, як лід, про що найкраще знають мотоциклісти.

Безпека руху на слизькій дорозі

«У такі моменти необхідно зменшити швидкість, збільшити відстань до автомобіля попереду, увімкнути фари ближнього світла і забути про різкі рухи кермом», – радить Анджело Перес-Рімер, водій-випробувач з «Контідрому», випробувального треку компанії Continental біля Ганновера. «Якщо має місце аквапланування – ковзання шин по мокрій дорозі, найкраща реакція водія в автомобілі з механічною коробкою передач - негайно натиснути на педаль зчеплення. У автомобілях з автоматичною коробкою передач і електромобілях необхідно утримувати педаль газу на постійному рівні і уникати раптового гальмування і різких рухів кермом. Навіть 80 км/год може бути надмірною швидкістю в такій ситуації. Крім того, коли в дзеркалі заднього виду раптово з'явиться вантажівка, стрес у водія може сягнути максимуму, супроводжуючись бажанням додати газу і втекти від небезпеки. Це неправильна реакція. Набагато краще зупинитися на найближчій стоянці і перечекати зливу».

Навіть преміальні шини втрачають зчеплення з дорогою під час дощу

У таких ситуаціях надзвичайно важливим є стан шин. «Чим менша глибина протектора, тим менше води вберуть в себе і відведуть канавки шини, а отже тим сильніше автомобіль акваплануватиме, тобто ковзатиметься по слизькій дорозі» - пояснює Анджело Перес-Рімер. «Тести з літньою шиною Continental PremiumContact™ 6 популярного розміру 205/55 R16 показали, що при шарі води товщиною в 8 міліметрів, абсолютно нова шина забезпечувала безпечне водіння до швидкості 86 км/год, в той час як шини з протектором глибиною 3 міліметри залишалися в контакті з дорогою до швидкості 67 км/год. При мінімальній глибині протектора, яка вимагається правилами – 1,6 міліметра, автомобіль аквапланує на значно менших швидкостях - всього 48,5 км/год, тобто нижче ліміту швидкості у населених пунктах. Тому ми завжди радимо водіям стежити за глибиною протектора, пильнувати, щоб їх шини завжди мали запас протектора понад мінімум, який вимагається правилами».

Восени також варто пам'ятати, що шини - не єдині гумові компоненти, які повинні надійно працювати в автомобілі. Якщо склоочисники залишають смуги на лобовому склі, видимість погіршується, що збільшує ефект засліплення від світла зустрічних автомобілів і збільшує час реакції водія за кермом. Тому, особливо восени, водії повинні перевіряти стан шин і склоочисників, а також прогноз погоди, перш ніж вирушити в дорогу, і пам'ятати, що час в дорозі може збільшитися в разі сильного дощу.

 

Continental

Continental розробляє новаторські технології та послуги для стійкої і пов'язаної мобільності людей і їх товарів. Заснована в 1871 році, технологічна компанія пропонує безпечні, ефективні, інтелектуальні та доступні рішення для автомобілів, машин, транспортних потоків і транспорту. У 2019 році обсяг продажів Continental склав 44,5 млрд євро, і в даний час в 59 країнах і на ринках працюють понад 232 000 чоловік.

Департамент шин має 24 виробничих і конструкторських підрозділи по всьому світу. Будучи одним з провідних виробників шин з чисельністю понад 56 тисяч працівників, в 2019 році підрозділ оголосив про продажі на суму 11,7 млрд. євро. Continental входить в число технологічних лідерів у виробництві шин і пропонує широкий асортимент продукції для легкових автомобілів, комерційних автомобілів і двоколісних транспортних засобів. Завдяки постійним інвестиціям в дослідження і розробки, Continental вносить важливий внесок в безпечну, рентабельну і екологічно ефективну мобільність. Портфель департаменту Шини включає в себе послуги з торгівлі шинами і навігаційними системами, а також системи цифрового управління шинами для комерційних транспортних засобів. 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня