Системи безпеки на мотоциклі: впевнено на двох колесах

Системи безпеки на мотоциклі: впевнено на двох колесах

Після велосипеду та електросамоката найнезахищеніший транспортний засіб — мотоцикл. Триколісна архітектура хоч якось дозволяє втриматися при виникненні аварійної ситуації. А от райдери двоколісної техніки часто ризикують. Втім, існує щонайменш чотири ефективних системи, здатних запобігти ДТП.

 

Багато хто вважає, чому б не зекономити. Вся ця автомобільна електроніка тільки підвищує вартість техніки, а от сенс її застосування сумнівний. Насправді все не так однозначно, як кажуть найдосвідченіші експерти. Навіть застосовуючи автомобільні розробки, можна досягти певних результатів. Яскравий приклад тому — система ABS. 

 

Антиблокувальна система

Від середини 60-х років система почала розповсюджуватись на автотранспорті, але виявилась надто дорогою та малоефективною. Тоді ж АБС намагались прилаштувати на мотоцикли. Але марно, за тих самих причин. Активний розвиток електроніки все ж-таки дозволив масово застосовувати антиблокувальну систему у вигляді опції починаючи з 90-х років.

Основна мета системи — унеможливити зрив переднього колеса в занос при кермуванні та гальмуванні.

Згідно зі статистикою німецького Федерального дорожнього інституту Bundesanstalt für Straßenwesen, 93% аварій могло б не відбутися, якби на мотоциклі була активована АБС.

Одну з перших ефективних систем показали на виставці ІАА у 1969 році. Її побудувала компанія ITT-Teves, що згодом влилася у концерн Continental. Близько десяти років АБС від Continental випробували на поліцейських автомобілях та доводили до ладу. З 1984 року вже серійне друге покоління ABS MKII у вигляді опції встановлювали на європейські Ford Scorpio та американські Lincoln Continental.

Перша випробовувальна ABS від Continental важила понад 40 кг. Найсучасніше обладнання має вагу до 1800 г, що дозволяє з легкістю використовувати його навіть на мотоциклах середнього класу та скутерах.

Величезну роль у втіленні системи на мотоциклі також відіграла компанія Bosch. Того ж 1984 року німці поставили за мету оздобити АБС мотоцикл будь-якого класу. Частково їм це вдалося.

 

Чому мотоциклісти відмовляються від ABS : 

  1. Ціна. Цілком природно, що мотоцикл з ABS буде дорожчим на 15-20%. 

  2. Небезпека при виході системи з ладу. Якщо водій звик до роботи АБС, навряд чи він впорається з кермуванням без неї в екстремальних умовах.

  3. Гальмування у ручному режимі за умов сухого асфальту на 15% ефективніше, гальмівний шлях коротший.

  4. Гальмівна система в цілому стає складнішою, складніше та дорожче її ремонт та обслуговування. Не кожний самотужки зможе правильно налаштувати електроніку за потреби.

  5. Декому не подобається вигляд елементів ABS, іноді вони дійсно виглядають зайвими. Але це суб'єктивно.

  6. Не кожен мотоцикл, на відміну від автомобіля, може бути обладнано АБС.

 

Система постійно модернізується, набуває нових можливостей та втілюється у більшу кількість моделей мотоциклів. На ринку Європи високо цінують останні здобутки компанії Continental — остання генерація системи важить близько 1200 г та ефективно поєднує відразу декілька десятків функцій. 

Так, італійські мотоцикли Aprilia моделей Mana, Shiver та Dorsoduro мають на борту такі системи, обладнані однолінзовими камерами та радарами, та виконують не тільки роботу АБС, але й ABS + TCS, ESC.

З усім тим, починаючи з 2016 року кожен мотоцикл в ЄС з двигуном понад 125 кубів повинен мати на борту цю систему. Це закон, від нього ніде не подітись. До того ж новачку буде простіше опанувати азами водіння мотоцикла за допомогою електронного помічника.

Continental Optimize Curve Braking

 

Фактично ця розробка базується на фундаментальній конструкції останньої генерації ABS, але її можливості приголомшують. Система не тільки протидіє зносу переднього колеса, але контролює ще декілька важливих показників:

  • кут нахилу мотоцикла;
  • бокове прискорення;
  • прораховує саму можливість виникнення неконтрольованого нахилу.

Декілька років тому систему було встановлено серійно на мотоцикли BMW S1000XR, а принцип дії полягає у тому, що процесор прораховує гальмівне зусилля, яке необхідно прикласти до одного чи обох коліс, аби мотоцикл знову прийняв максимально вертикальну позицію.

 Адаптивний круїз-контроль (АСС)

Зручна штука в далеких подорожах, але також коштує недешево. Звичайний круїз-контроль — це відносно простенька система, яка контролює тягу. За будь-яких умов швидкість мотоцикла буде сталою. Попри вітер, підйоми та спуски, водій може не викручувати ручку газу. 

Електронний помічник замість мотоцикліста буде міняти кількість палива та повітря на впуску, навіть перемикати передачі. При цьому швидкість залишатиметься стабільною. 

Адаптивний круїз-контроль дозволив ще більше. Завдяки датчикам та радарам система АСС сканує простір навколо мотоцикла, аби виявити потенційні небезпеки (транспортні засоби, пішоходи, нерухомі перешкоди тощо). Таким чином круїз контроль більш гнучко реагує на дорожню ситуацію, що також сприяє безпеці.

 

АСС все більше використовується у якості штатного обладнання на мотоциклах провідних марок. Наприклад, ACC компанії Bosch з'явилась на BMW R-1250 RT 2021 року та на Ducati Multistrada V4S. Системи не тільки регулюють крейсерську швидкість, але й оперують відстанню до об'єктів, чутливістю радарів.

Це дозволяє, наприклад, чітко витримувати дистанцію до об'єкта, що рухається попереду, тим самим зняти напругу водія у дальніх подорожах. Адаптивний круїз-контроль поки не є обов'язковим в Європі, але з дедалі більшою популярністю системи все іде саме до цього.

 

Подушка безпеки на мотоциклі. Чи піде в серію?

На відміну від автомобілів, де подушка безпеки вже давно прописалася як базове обладнання, мотоциклетні компанії не поспішають з масовим втіленням такої системи безпеки. Річ у тім, що посадка водія автомобіля більш-менш прогнозована. Тому є можливість теоретично прорахувати пошкодження при, скажімо, лобовому зіткненні або перевороті.

З мотоциклами складніше через те, що посадка на кожному з байків (круїзер, спортбайк, класика) зовсім різна. Тому ефективність подушки досить сумнівна, а вартість немаленька. Попри це на мотоциклі Honda Gold Wing GL1800 з 2005 року ейрбег встановлюють за бажанням клієнта.

 

Новітні розробки систем безпеки для мотоциклів презентуються майже кожних пів року. Серед них як сміливі футуристичні проєкти, так і більш наближені до реальності. Для втілення їх в життя має пройти якийсь час, але найефективнішою, як показала практика, залишається антиблокувальна система на мотоциклі та похідні від неї.

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня