Світовий досвід роботи СТО під час пандемії

Світовий досвід роботи СТО під час пандемії

 

Під час першої міжнародної конференції про ринок автомобільного обслуговування в США, Німеччині, Китаї, Росії учасники ділилися досвідом роботи в нових “коронавірусних” умовах. Ця тема є актуальною для нашої країни, бо пандемія також вплинула на вітчизняну сферу автосервісу. Як адаптується СТО різних країн до карантинних нововведень та як змінився формат роботи автосервісів сьогодні читайте в нашому матеріалі.

 

Українські тенденції

Наша країна далеко не перша в Європі за кількістю автомобілів на душу населення, звідси й мінімальний вплив карантинних нововведень. Ось що говорить статистика. В Україні на літо 2021 року було офіційно зареєстровано 245 автомобілів на 1000 жителів. Для порівняння, в сусідній Польщі цей показник на рівні 575/1000, а в Німеччині - 555/1000.

Якщо розглядати це питання в контексті пропорцій нових і старих машин, то в Україні на кожне нове авто, що пройшло реєстрацію, приходиться чотири вживаних автомобілі. Як правило, ввезені з тієї ж Німеччини, Литви чи Польщі. Природним чином це позначається на кількості звернень водіїв як на офіційні СТО, так і на незалежні.

Є ще один характерний для України нюанс. 45% зареєстрованих (як з первинною, так і з повторною відміткою про реєстрацію) автомобілів знаходяться у віці понад 10 років, а п'ятирічні машини та до 10 років - складають 24% автопарку. 

За даними аналітиків, середній вік легкового автомобіля в Україні становить від 16 до 18 років. Що, загалом-то, непогано, тому що Куба в основному пересувається на 30-40-річних машинах, але Люксембург - на автомобілях віком від 4 до 6 років.

Отже, наші незалежні СТО знаходяться в частково більш виграшному положенні, оскільки старі машини ламаються частіше, а офіційні станції отримують менше роботи у відсотковому відношенні.

 

Вплив віку авто та річного пробігу на замовлення 

На рентабельність роботи СТО в різних країнах світу і як наслідок ринок запчастин впливають кілька позицій:

  • загальний автопарк країни, зареєстровані автомобілі;
  • «стоячий» автопарк, машини на реєстрації, але не експлуатуються;
  • кількість нових автомобілів;
  • кількість водіїв; 
  • вік автопарку;
  • середньорічний пробіг.

Чим старший парк автомобілів, тим складніше і частіше буде ремонт. Своєю чергою це диктує потребу у тих чи інших запчастин на ринку.

Парки автомобілів з середнім віком 5-7 років (Китай, Корея, Польща) споживають більше запчастин для ТО1 (фільтри, колодки, експлуатаційні рідини, приводні ремені). 

Постачання запчастин інших категорій на такі ринки нерентабельні, оскільки масова потреба в них настане не раніше ніж через 4-5 років. 

Маються на увазі ремкомплекти поршневої групи, КПП, підшипники, сальники та інші запчастини, пов'язані з серйозним дорогим ремонтом.

Річний пробіг автомобіля не менш важливий, ніж інші пункти. Так, маючи навіть величезний парк  з малими середніми пробігами потреба у послугах по заміні масел, колодок, регулюванню та усунення дрібних несправностей буде низькою. Максимально яскраво важливість середнього річного пробігу для СТО підкреслив 2020 рік, рік пандемії.

Тенденція практично ідентична на всіх ринках, однак є деякі розбіжності.

  1. Середній річний пробіг в США зменшився з 21 693 до 20 174 км у 2019 і 2020 роках відповідно. Навіть потужний американський ринок запчастин переживає спад.
  2. Німеччини показала ще більш вражаючі цифри. Так, в порівнянні з 2019 роком середній пробіг автомобіля впав на 17% (з 13 643 до 11 324 км). Природно, це вплинуло на ринок післяпродажного обслуговування.
  3. Автопарку Китаю, як не дивно, абсолютно не торкнулася пандемія. Середній пробіг автомобіля там залишився стабільним, на рівні 11 000 км. 
  4. Парки машин в Східній Європі, в тому числі й в Україні, показали незначний спад середнього пробігу в рамках невеликого відсотка похибки, подекуди спостерігався навіть приріст пробігу. Це пов'язано в першу чергу з обмеженням на використання громадського транспорту і, судячи з усього, тенденція зміцниться й у 2021 році.

На тлі цих даних можна робити деякі порівняння і висновки. Бракує тільки інформації про кількість станцій техобслуговування і кількості автомобілів на один сервісний центр:

  • США - 237 100 підприємств, 1 186 машин на кожне;
  • Китай - 505 200 СТО з 546 автомобілями на кожну станцію;
  • Німеччина -  83 400 СТО, 577 машин на одиницю.

Дані по Україні обробити складно, оскільки величезна кількість майстерень працює не офіційно. Але вони обслуговують до 35% рухомого парку зареєстрованих автомобілів. У цьому істотна відмінність вітчизняного ринку післяпродажного сервісу від європейського чи американського.

 

Діалог з клієнтом через мобільний додаток

У США система післяпродажного обслуговування майже цілком знаходиться в руках у мережевих продавців автозапчастин. Це і зрозуміло, оскільки в країні з високою автомобільною культурою прийнято більшість робіт по обслуговуванню автомобіля виконувати самостійно. Виняток становлять серйозні кузовні роботи, а також капітальний ремонт агрегатів.

Всього в Штатах близько 20 000 мережевих СТО, з яких 12 000 контролюються дилерами запчастин для вторинного ринку. Набагато цікавіша ситуація в Китаї. Там є кілька мереж автосервісів (дві по 30 і 31 тис. СТО), які працюють за зовсім іншим алгоритмом.

Схема роботи цих сервісів в КНР нагадує агрегатора таксі Uber - водій комунікує через мобільний додаток, який за запитом надає інформацію:

  • про розташування найближчої мережевої СТО;
  • приблизну ціну за роботу;
  • про наявність запчастин;
  • дозволяє водієві вибрати зручний час для відвідування майстра.

Такий підхід виявився настільки успішним, що в Китаї алгоритм «online to offline» впроваджують все більше і більше незалежних майстерень. Підключаючись до сервісу вони тим самим перетворюють віртуального користувача мобільного пристрою в клієнта цілком реального, з автомобілем і грошима.

В Україні поки про мережеві післяпродажні сервіси можна тільки мріяти. Однак позитивний досвід КНР, особливо в період пандемії, показав важливу тенденцію - з розвитком засобів комунікацій і сфери віртуальних послуг мережевий агрегатор СТО ідеально вписався б в контекст будь-якого національного парку автомобілів.

 

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня