Автовиробники та постачальники автокомпонентів об'єдналися заради безпеки водіїв

Автовиробники та постачальники автокомпонентів об'єдналися заради безпеки водіїв

Один з напрямків роботи ООН та ВООЗ -  забезпечення безпеки на дорогах та зменшення смертності під час ДТП. До неї доєдналася європейська індустрія постачальників автокомпонентів, які готові працювати за новими стандартами безпеки.

 

Організації оголосили період 2021 по 2030 роки “Десятиріччям дії” в галузі безпеки дорожнього руху. Головна мета програми - зменшити кількість смертей і травм на дорогах на 50% до 2030 року. 

 

Європейські міста хочуть обмежити швидкість руху до 30 км/год

Нещодавно Європейська асоціація постачальників автомотів CLEPA приєдналася до програми UNSRC - консультативного глобального органу, метою якого є сприяння міжнародній співпраці та координації заходів для запровадження Резолюцій ООН з безпеки руху.

Цей напрям є одним із пріоритетних, адже у світі щодня гине близько 3700 людей або 1,35 млн на рік. Дослідження 2010 р., фінансоване Центром контролю і профілактики захворювань показало, що світові витрати від ДТП мали б сягнути 1,8 трильйона доларів США за період з 2015 по 2030 роки.

Один з прикладів такої співпраці - кампанія "Вулиці для життя", яка передбачає обмеження швидкості до 30 км/год. 

В країнах Західної Європи встановлено, що наїзд на пішохода автомобілем, котрий рухається зі швидкістю 60 км/год, лишає людині лише 15% шансів на виживання? А при швидкості 50 км/год - вже 40%. Саме тому в більшості країн встановлені ліміти 50 км/год. Варто відзначити, що шанси вижити пішохода при ударі зі швидкістю 30 км/год досягають 95%, тому інші західні міста вирішують ввести такі обмеження.

Технології та інновації на автошляхах

Великі зусилля для підвищення безпеки руху докладає європейська індустрія постачальників автокомпонентів. Вони прагнуть досягти нульової смертності на дорогах за допомогою дорожньої карти. Мова йде про поєднання технологій, поліпшень інфраструктури, законодавчих ініціатив, освіти в галузі безпеки та співпраці із зацікавленими сторонами та законотворцями.

На противагу традиційним підходам, сучасні стратегії, такі як "Vision Zero", наприклад, враховують кожну деталь системи безпеки, яка може стати причиною зіткнення. Мова йде про  так звану ідею "лояльної інфраструктури". У разі проблем з однією з частин системи – водієм, конструкцією автомобіля, інфраструктурою, інші частини системи зможуть це компенсувати. Такий підхід став підґрунтям глобальних кампаній з безпеки руху та досягнення цілей “Десятиріччя дії”.

Новатори автомобілебудування та виробництва автокомпонентів вражають розробками систем активної безпеки: антиблокувальні системи, електронний контроль стійкості, виявлення сліпих зон, допомога в утриманні смуги руху, екстрене гальмування та інші системи допомоги водієві.

Все поширенішою стає автоматизація та пов'язані з нею переваги активної безпеки. Механізми нових положень сидінь, нові вимоги до пасків безпеки після появи автономного водіння – до цього постачальники були готові, адже в останні роки процедури аварійних випробувань дуже змінилися і враховують потреби людей будь-якої статі, віку чи статури.

Виробляються і розробляються складніші й ефективніші системи безпеки. Далі на нас чекають ще складніше програмне забезпечення, інструменти віртуальних випробувань та абсолютно нові захисні технології безпілотного керування.

Попереду амбітна мета автопрому та афтермаркету – скоротити кількість жертв ДТП на 50% до 2030 року. Про це свідчать зобов'язання між автомобільними постачальниками через CLEPA, автовиробниками через ACEA, учасниками дорожнього руху через Federation Internationale de l’Automobile (FIA). Співпраця між представниками галузі та законотворцями буде як ніколи важливою під час розробки стандартів та впровадження норм і систем безпеки транспортних засобів.

 

Формат співпраці

Попередній стратегічний план “Десятиріччя дії” заклав підґрунтя для нового практичного плану. Європа вступає в нову еру дорожньої безпеки, маючи  протестовану базу даних, підтримку глобальних органів безпеки та партнерства. Безпеку дорожнього руху на рівні ООН визнано ключовим напрямком управління, поряд з охороною здоров'я, освітою та зайнятістю населення.

Наприклад, Єврокомісія нещодавно затвердила Загальний регламент з безпеки та Стратегію сталого та розумного розвитку мобільності. Вони спрямовані на поширення європейських стандартів безпеки на міжнародному рівні та сприянню співпраці для безпечного пересування всіх учасників руху.

Автомобільні постачальники готові працювати за новими стандартами безпеки в рамках членства в UNRSC, створюючи нову реальність у якій ДТП – пережиток минулого. І скоро ми маємо це побачити.

 

Інфографіка zap-online.ru

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня