Помилки при встановленні - основна причина пошкодження гальм

Помилки при встановленні - основна причина пошкодження гальм

Проблеми з комфортом, такі як тертя і скрип гальм, є найбільш частими скаргами клієнтів. Однак в деяких випадках виникають механічні пошкодження, викликані зносом, впливом навколишнього середовища або неправильною установкою.

 

Більшість пошкоджень гальм викликано помилками збірки або відсутністю перевірки периферійних пристроїв. Однак вплив навколишнього середовища або знос також можуть пошкодити компоненти гальма. 

Якщо в майстерні цього не знають: після заміни гальмівних колодок покупець повертається в майстерню і скаржиться на тертя або скрип. Такі скарги становлять більшу частину проблем з гальмами.

Можливі різні причини

В найрідкісніших випадках можна виявити механічні пошкодження гальм. Однак це часто відбувається через помилки, допущені при складанні. Також можуть виникати ушкодження від зносу і пошкодження в результаті впливу навколишнього середовища, наприклад, масла і дорожньої солі. Спектр широкий: в результаті асиметричного зносу і нерівномірного зносу граничний знос колодок досягається швидше і гальмівний ефект знижується. Точно так же частіше буває, що гальмівні колодки на одній стороні транспортного засобу майже зношені, в той час як на іншій стороні практично не зношуються. Багатьом також знайомі канавки, які можуть утворюватися як на гальмівних колодках, так і на гальмівних дисках. Це призводить не тільки до неприємного шуму при гальмуванні, а й до погіршення гальмівної здатності колодок. Ще одна типова поломка: теплове перевантаження. Тривалий тісний контакт між гальмівною колодкою і гальмівним диском може викликати перегрів гальмівної системи.

Багатьом також знайомі канавки, які можуть утворюватися як на гальмівних колодках, так і на гальмівних дисках

Іншим типовим ушкодженням гальмівних дисків є вимивання, яке погіршує характеристики гальмування і може привести до вібрації при гальмуванні. Крім того, на гальмівних дисках частіше зустрічаються так звані гарячі точки. Вони виникають при нерівномірному навантаженні і помітні під час гальмування у вигляді легких ударів рульового колеса, пульсації педалі гальма і зниження гальмівного зусилля.

Перевірте супутні компоненти

Типові помилки при складанні можуть бути пов'язані, наприклад, з поганою чистотою. Якщо деталі вже забруднені, зниження гальмівного зусилля і ушкодження у вигляді канавок і задирів неминучі. «Периферійні пристрої також повинні бути ретельно перевірені в процесі установки. Це гарантує, що ніякі інші компоненти, пов'язані з гальмами, не приведуть до пошкодження компонентів гальм», - пояснює Франк Шмідт, керівник технічної служби в бізнес-сегменті OE & Aftermarket Services компанії Continental.

Периферійні пристрої також повинні бути ретельно перевірені в процесі установки

Ще одна причина наступних поломок - економія при установці гальм. Наприклад, при заміні гальмівної колодки слід замінити аналогічно зношений гальмівний диск. Якщо цього не зробити, гальмівна накладка на старому диску не тільки зношується дуже швидко, але і гальмівне зусилля не буде повністю доступне з самого початку.

Однак можливі і інші причини пошкодження гальмівних колодок і дисків крім установки. Дуже типовою причиною пошкодження гальм є корозія, яка може виникнути в результаті погодних умов і тривалого простою автомобіля. Корозійне пошкодження знижує ефект гальмування і призводить до шуму і вібрації. Але знос інших частин периферії - шасі, гумових деталей або інших деталей гальма - також може привести до пошкодження. Це пошкодження включає, наприклад, тремтіння гальма або такі шуми, як скрип.

Які найбільш поширені типи пошкоджень гальмівних колодок?

Фолькер Біркхольц: По-перше, механічне пошкодження гальмівних накладок зустрічається відносно рідко, тому що якість продукції дуже висока. Теплове перевантаження гальмівної накладки можна розпізнати по сірому або коричневому кольору накладки Більшість скарг на практиці, я б сказав, більше 90 відсотків, пов'язані з проблемами комфорту, такими як скрип і тертя. Пошкодження гальмівної колодки в основному викликано помилками чи недоліками при встановленні. Але вплив навколишнього середовища також можна спостерігати в разі пошкодження.

Які ушкодження виникають і як їх ідентифікувати?

В. Біркхольц: Зазвичай на гальмівних колодках мало що можна побачити, більше на гальмівному диску. Однак є випадки. Ясно видно, наприклад, теплове перевантаження гальмівної накладки, яку можна розпізнати по сірому або коричневому кольору накладки через золу. Це, в свою чергу, викликано високою постійною температурою покриття, яка не повинна перевищувати 450 градусів. Верхня межа 700 градусів - не проблема, але не як постійне навантаження.

Кутовий знос гальмівних колодок легко побачити. Також дуже очевидний диференційний знос, тобто накладки на осях зношені в різному ступені. Відшарування країв також є типовим ушкодженням гальмівних колодок. Покриття частково відділяється від несучої пластини. Причина в тому, що поверхня неправильно рухається по напрямних. При гальмуванні може трапитися так, що гальмівний поршень відхилить несучу пластину. Це може привести до відшарування покриття по краях.

Як це проявляється?

Через ослаблення країв або тріщини в покритті може проникнути волога. Між фрикційною накладкою і несучою пластиною виникає корозія, так що фрикційна накладка може повністю відокремитися від несучої пластини.

Як цього уникнути?

В. Біркхольц: Жорстке або погане ковзання гальмівної колодки часто є результатом неправильної зборки. Важливо переконатися, що гальмівні супорти і напрямні колодок правильно очищені. Для забезпечення правильного ковзання може використовуватися мастило. Воно також захищає від корозії.

Чи є у вас поради для майстерень, щоб максимально уникнути пошкоджень гальм?

В. Біркхольц: Більшості скарг можна було б уникнути, якби майстерні приділяли більше часу на огляд і очистку гальм і периферійних деталей. Гальмівні колодки часто не покриваються іржею, а гальмівні супорти не очищаються. Тому майстерні повинні не тільки дотримуватися каталогу розкладу, а й витратити від півгодини до трьох чвертей години на чистку і перевірку гальмівного супорта і кріплення гальма, особливо для старих автомобілів, які вже проїхали від 80 000 до 100 000 кілометрів. Ви також можете задокументувати і врахувати це відповідним чином.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня