Перевірка резино-металевих компонентів, діагностика пошкоджень та поради по їх заміні

Перевірка резино-металевих компонентів, діагностика пошкоджень та поради по їх заміні

Резино-металеві деталі з каучуку піддаються високим динамічним навантаженням і часто також шкідливим впливам навколишнього середовища, таким як тепло, сіль і озон. Тому ми рекомендуємо регулярно перевіряти ці компоненти в рамках огляду або під час роботи з гальмами або шинами.

 

Завдання, які беруть на себе резино-металеві компоненти

Резино-металеві деталі в автомобільному шасі пом'якшують небажані вібрації і шум. Залежно від моделі та виробника резино-металевого кріплення може бути встановлено до дванадцяти різних компонентів гума-метал. Наприклад, виконуючи функції опор стійки амортизатора, підшипників підрамника, опор важелів, опор стабілізатора або опор балки моста, вони забезпечують більший комфорт і вищу безпеку водіння. На додаток до стандартних опор, гідравлічні резино-металеві компоненти також використовуються у вигляді опор картера моста. У цих випадках додаткове рідинне демпфірування компенсує коливання.

Проведіть візуальний огляд

Коли і як потрібно перевіряти?

ZF Aftermarket рекомендує регулярні перевірки. Гумово-металеві компоненти проходять випробування під час перевірок і технічних контрольних випробувань, а також при ремонті гальм або заміні шин.

Візуальний огляд на предмет тріщин, відшаровування металу або витоку рідини на гідравлічних опорах допомагає діагностувати вади будь-яких компонентів, що з'єднують гуму і метал.

У разі опор амортизаційної стійки механік може також вивчити «установчу поведінку» підозрілого резино-металевого компонента після його видалення: різниця у висоті між старим і новим підшипником не повинна перевищувати двох-трьох міліметрів. Крім того, гума не повинна мати складок або тріщин і не повинна відшаровуватися від металу. У разі гідравлічних резино-металевих компонентів необхідно також звернути увагу на витік рідини.

Тріщини на гумовій поверхні опори стійки амортизатора

Вплив дефектів

Хоча резино-металеві компоненти не належать до типових деталей, що зношуються, вони схильні до високих динамічних навантажень і шкідливим впливам навколишнього середовища, таким як тепло, сіль і озон, через їх складні завдання. Це може привести до появи симптомів втоми. Якщо опори або підшипники осі перестають працювати бездоганно, при русі по незначних нерівностях дороги можуть виникнути деренчання, скрип і стук. Додаткові індикатори: хитання керма або «смикання» гальм. Пошкоджені опори стійки амортизатора можуть збільшити гальмівний шлях, привести до погіршення поведінки при водінні або утруднити рульове управління.

Пошкоджені металеві деталі шасі не тільки впливають на безпеку і комфорт; вони також можуть мати негативний вплив на сусідні компоненти шасі.

При виявленні дефекту підшипники завжди слід негайно заміняти і, якщо можливо, попарно.

Розташування резино-металевих деталей

Як замінити резино-металеві компоненти

Для установки і зняття цих високоякісних компонентів потрібні відповідні інструменти, а в деяких випадках також спеціальні інструменти.

Обережно: у деяких випадках необхідно строго дотримуватися монтажного положення.

Перед зняттям дефектних підшипників необхідно відзначити місце установки. У деяких випадках позиційні мітки знаходяться на самих деталях або на місці установки, щоб забезпечити точну установку нового підшипника. Масло не можна використовувати як допоміжний засіб при складанні резино-металевих деталей, оскільки воно впливає на гуму і в результаті пошкоджує деталь. Фахівці рекомендують використовувати мильний розчин. При роботі з опорами важелів і опорами стійок підвіски надійно затягуйте затискні гвинти з необхідним крутним моментом тільки після того, як автомобіль знову опиниться в положенні збірки. Це запобігає деформації підшипника, які можуть привести до передчасного зносу нових деталей.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня