Ошибка
  • JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID: 2156

Заміна трансмісійної оливи в гібридах

Заміна трансмісійної оливи в гібридах

Для продовження терміну служби трансмісії гібридного автомобіля особливо важливо регулярно змінювати трансмісійну оливу. Однак те, що звучить як рутина, має деяке підводне каміння.

 

Комбінація електричної машини та двигуна внутрішнього згоряння, також відома як «гібрид», поєднує переваги двох приводів в одне ціле і в той же час, усуває майже всі недоліки іншої системи. Але те, що з одного боку є великою перевагою для навколишнього середовища, означає, з іншого боку, велике навантаження на гібридну трансмісію. Насамперед, крутний момент електродвигуна створює набагато більше навантаження на трансмісію, ніж двигун внутрішнього згоряння.

У той же час трансмісія в більшості випадків працює з меншим обсягом оливи через відсутність гідротрансформатора. Це може призвести до підвищеного зносу, особливо на етапі прогріву, тим більше, що на це йде набагато більше часу, ніж з двигуном внутрішнього згоряння. Тому всі виробники гібридних автомобілів рекомендують значно коротші інтервали заміни оливи, ніж раніше.

Без спеціального допуску співробітникам автомобільних майстерень не дозволяється працювати на гібридних і повністю електричних автомобілях. Відповідно до правил DGUV 200-005 та 209-093, для цього потрібні різні спеціальні високовольтні кваліфікації. Це також стосується всіх неелектричних робіт, які виконуються на високовольтних автомобілях, наприклад, заміна оливи, коліс або ламп.

Запобіжні заходи при відключенні від напруги

Навіть при заміні трансмісійної оливи автомобіль необхідно огородити захисною стрічкою під час роботи та при її перериванні, щоб запобігти несанкціонованому доступу. Також важливо не забувати, особливо із системами Keyless Go, зберігати ключ від автомобіля в безпеці та на достатній відстані (не менше п'яти метрів).

Поки високовольтна система ще не вимкнена, відповідний знак повинен бути прикріплений до транспортного засобу

Щоб сигналізувати про стан системи високої напруги, до автомобіля має бути прикріплена відповідна етикетка стану високої напруги («Система високої напруги активна»). Потім вимикають високовольтну систему. Завжди необхідно дотримуватись інструкцій виробника та час очікування до відключення відповідно до специфікацій виробника.

Особливо важливо убезпечити автомобіль від ненавмисного включення. Для цього до роз'єму сервісного відключення встановлюють замок та інформаційну табличку.

Цей захід також запобігає несанкціонованому включенню. Після того, як високовольтна система була успішно деактивована (переконавшись, що напруга відсутня), до автомобіля можна прикріпити зелену етикетку про відсутність високої напруги. Тільки тепер можна отримати доступ до необхідних компонентів автомобіля.

Як правильно злити використану оливу 

Тепер можна відкрутити маслозливну пробку і злити стару оливу. Бажано взяти пробу для перевірки стану оливи. Коли рідина повністю злита, масляний піддон та фільтр можна розібрати та провести візуальний огляд внутрішньої частини піддону. Магніт у масляному піддоні надає інформацію про ступінь забруднення оливи продуктами зносу деталей редуктора.

Залежно від типу автомобіля тепер необхідно очистити масляний піддон або встановити новий із встановленим фільтром. Обов'язково замінити всі ущільнювачі на нові. Потім масляний насос заповнюється відповідною трансмісійною оливою. Після встановлення (нового) масляного піддону редуктор можна заповнити оливою

Для дослідження електроніки автомобіля необхідно зчитати температуру трансмісійної оливи. Після цього можна залити трансмісійну оливу за допомогою масляного насоса. Нарешті, виконується ще один вимір температури оливи, щоб відрегулювати її рівень. Рівень оливи вирівняний правильно, коли олива більше не капає з автомобіля і її не можна додавати. Нарешті необхідно встановити захисний кожух, активувати високовольтну систему відповідно до інструкцій виробника і провести тест-драйв.

 

Як продовжити термін служби редуктора

Крім правильної процедури заміни оливи, для продовження терміну служби редуктора також важливим є правильний вибір відповідної трансмісійної оливи. "Розробники транспортних засобів, виробники трансмісій і все більше і більше виробників мастильних матеріалів тепер разом працюють над розробкою трансмісій", - каже Девід Кайзер, керівник відділу досліджень та розробок Liqui Moly в Ульмі. "Це єдиний спосіб для трансмісії відповідати вимогам автомобіля, в якому вона встановлена".

Тому трансмісійні оливи для гібридних автомобілів виробляються з добавками (фрикційні присадки, захист від корозії, присадки, що покращують низькотемпературні властивості, диспергенти, інгібітори піноутворення тощо) і, таким чином, гарантують ідеальне перемикання передач, роботу без вібрації та захист від зносу . «Крім того, спеціальні присадки гарантують, що олива зберігає оптимальну в'язкість протягом усієї температурної кривої», – каже Девід Кайзер. «Це дуже важливо при невеликій кількості оливи в сучасних коробках передач, щоб мастило зберігалося в будь-яких ситуаціях».

Правильно підібрана олива також знижує витрату палива та викиди шкідливих речовин. Для вибору також важливо, щоб допуск виробника відповідного транспортного засобу можна було знайти в інструкції з експлуатації або в описі продукту виробника мастильного матеріалу.

Те саме стосується інтервалів технічного обслуговування. Тут необхідно дотримуватися специфікацій виробника транспортного засобу або трансмісії. Виняток становлять дуже високі робочі температури. Олива старіє швидше, ніж за нормальних умов. Залежно від стилю та умов водіння (наприклад, якщо відбувається багато поїздок на високих швидкостях, буксирування причепа або спортивне керування) рекомендуються більш короткі інтервали заміни.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня