Батарея для електромобіля: безпечні технології

Батарея для електромобіля: безпечні технології

Основною проблемою, що стримує масове виробництво та поширення електромобілів, є акумулятори. Найрозповсюдженіші нині літій-іонні батареї шкідливі для навколишнього середовища. Хоча на цей час вважається, що екологічна шкода за весь життєвий цикл електромобіля менша, ніж від автомобіля з ДВС. Міжнародний експерт у сфері маркетингових досліджень автомобільної галузі Олександр Груздев розповів, як виробники вже найближчим часом планують розв'язувати цю проблему.

                                                                            

Утилізація літій-іонних акумуляторів

Нині літій-іонні акумулятори переважно утилізуються лише на 5%. Відповідно, шкода від перероблення на 95% не враховується у статистиці. Більше того в Україні, немає компаній, які переробляють відпрацьовані батареї електромобілів. Їх повинні відправляти на переробку до ЄС. 

Описані нижче технології - це лише заяви виробників. За такими технологіями реальні батареї поки що не виготовляються.

Твердотільні акумулятори 

Технологія їх виробництва передбачає відсутність літія, шкідливого для людини та природи. Вони потенційно можуть нести в 3-6 разів більше потужності на кг, ніж літій-іонні акумулятори. Тобто пробіг на одному заряді збільшиться до кількох тисяч км. Крім того, вони повністю витримають майже втричі більше циклів зарядки, що продовжить термін їх служби до 12-15 років

На цей момент розробкою таких акумуляторів займаються всі найвідоміші автовиробники. Наприклад, VW обіцяє запустити їх повноцінне виробництво всього за чотири роки. Toyota також вважає, що зможе випустити такі акумулятори в тому ж 2025 році. Ще через рік подібні батареї мають з'явитися у Hyundai, BMW та Ford.

Натрій-іонні акумулятори

Провідним виробником, що розробляє такі акумулятори, є китайська компанія CATL. Ця технологія є набагато дешевшою, бо видобуток та утилізація натрію приносить значно меншу шкоду навколишньому середовищу. Рідкісні та дорогі кобальт та нікель не потрібні у виробництві. 

Найцікавіше, що серійне виробництво таких батарей можна налагодити за 1,5-2 роки, тобто у два рази швидше, ніж твердотільні. Однак потужність на кг на цей момент на 20-25% менша. Розробники заявляють, що вони створять нове покоління з ємністю, подібною до літій-іонних акумуляторів до початку масового виробництва протягом наступного року-двох.

У найближчі п'ять років очікується остаточне становлення та серійне виробництво двох різних акумуляторних технологій. Одна з батарей, ймовірно, буде поставлятися преміальним брендам та комерційному транспорту. Там, де надійність, вага, тривалість експлуатації та пробіг будуть більш критичними. І друга - для автомобілів масового сегмента, де пробіг залишиться на рівні середніх значень 300-500 км пробігу. Вартість таких акумуляторів буде значно нижчою.

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня