Як підготувати СТО до обслуговування електромобілів

Як підготувати СТО до обслуговування електромобілів

Кількість реєстрації нових авто з двигуном внутрішнього згоряння за останні два роки скоротилося на 30% - такого висновку дійшла європейська аналітична компанія Jato. Ринок нових електромобілів за той же період збільшився приблизно на 60%. Прогрес дійшов і до України, але це здебільшого електрокари, які вже були у вжитку.  Що потрібно незалежним СТО, щоб надавати якісний сервіс для електрокарів  далі у матеріалі.

 

Особливий сервіс електрокарів

Наскільки готова Україна до ремонту та обслуговування електромобілів, сказати складно. Прогнози, швидше за все, скептичні. Адже глобальна тенденція підказує, що нестача «електричних» СТО та навченого персоналу для них найближчих 3-5 років буде мати державні масштаби.

Попит на такі послуги надає більшості незалежних СТО масу нереалізованих можливостей. Природно, такий рід діяльності обростає нюансами, з якими належить познайомитися як керівництву, так і персоналу.

Механічна частина електромобіля

Тут немає нічого незвичайного, того, чого б не було в автомобілях з бензиновим або дизельним двигуном. Підвіска, гальмівна система, рульове управління, силовий каркас кузова і кузовне залізо практично не відрізняються. 

Вони також вимагають періодичного огляду і ремонту за тим же регламентом, що і машини з ДВС. Більшість електрокарів все-таки побудовані на платформах бензинових прототипів. Навіть, здавалося б, виключно електрична розробка Tesla Model S використовує деталі підвіски, гальмівної системи і рульового управління Mercedes Е-класу.

Є й багато особливостей. Наприклад, гальмівні колодки на електромобілях вимагають більш ретельної перевірки, а їх вибір виключає використання дешевих аналогів оригінальних запчастин. 

Тут справа навіть не в безпеці, а в тому, що система рекуперації (відновлення заряду батареї при гальмуванні) ефективно працює тільки з ідеально налаштованими гальмівними механізмами.

Акумуляторна батарея

На електромобілях і гібридному транспорті використовується кілька типів батарей. Незалежно від їх конструкції механік повинен мати знання в області електричних систем і безпеки роботи з ними. Також застосовується кілька алгоритмів зарядки, кожен з яких містить особливі зарядні кабелі та роз'єми, контролери.

Середній термін служби батареї становить від 8 до 10 років (або близько 100-120 тисяч км пробігу) в залежності від моделі та якості обслуговування, а також умов експлуатації та дотримання регламенту зарядки. 

Ціна нового акумулятора іноді досягає $ 5.000, тому до його обслуговування не можна підходити без підготовки.

 

Експлуатаційні рідини

Електромобіль вимагає періодичної заміни всього декількох рідин:

  • охолоджуючі рідини для батареї та трансмісії (в деяких моделях);

  • гальмівна рідина, яка змінюється відповідно до регламенту для класичних автомобілів;

  • рідина омивача скла і фар.

Система терморегуляції електричного силового агрегату і трансмісії вимагає також періодичного контролю рівня і стану рідини.

 

Устаткування для ремонту

Для обслуговування та діагностики електромобіля, звичайно, недостатньо мати тільки традиційний слюсарний інструмент - ключі, головки, знімачі, тріскачки, біти. До роботи з обладнанням допускаються тільки із засобами захисту. Це можуть бути як гумові рукавички, так і інші спеціальні захисні аксесуари.

Головний апарат на діагностичному посту - сканер, який перевіряє всю електроніку, силове і керуюче обладнання, захисні ланцюги та ланцюги управління.

Апарат дозволить виявити несправну ланку в ланцюзі, продіагностувати бортову електроніку, виправити помилки та в деяких випадках внести корективи в програмне забезпечення електронних блоків управління.

Діагностика батареї також виконується цим сканером. Причому навіть найдоступніші моделі (KTS 590, наприклад) дозволяють визначити стан кожного батарейного модуля. Це дозволить значно заощадити на експлуатації та продовжити ресурс батареї, замінивши зношені елементи.

Техніка безпеки під час роботи

Для користувача електромобіль менш небезпечний, ніж машина з ДВС. Чого не скажеш про обслуговуючий персонал СТО. Справа не тільки в тому, що більшість електрокарів мають бортову мережу з високою напругою. Склад акумуляторів містить ряд небезпечних для здоров'я компонентів.

Електрична батарея, навіть в незарядженому стані, містить в собі небезпечну кількість енергії, яка може призвести до займання або вибуху.

Незалежна СТО повинна забезпечувати не тільки кваліфіковане обслуговування, але і необхідний рівень безпеки. Навіть після відключення батареї силовий ланцюг залишається під напругою до тих пір, поки не розрядиться блок конденсаторів. Для кожної моделі автомобіля допустимий час після знеструмлення - різний.

Детальний огляд і технологічні карти по опису робіт з силовими і керуючими ланцюгами електромобілів надає сервіс TecRMI від TecAlliance GmbHДодатково надається технічна інформація з активації та дезактивації сервісного режиму батареї, пропонуються важливі інструкції з техніки безпеки.

TecRMI дає неймовірно щедрий бонус для незалежних СТО - доступ до баз даних найбільших виробників електромобілів, включаючи найпопулярніші в Україні моделі: BMW i3, VW e-Up, Renault Zoe, Nissan Leaf і інші. Інструкції по ремонту містять всю необхідну інформацію і включені в модуль TecRMI Manuals для широкої гами моделей.


Продукцію компанії TecAlliance можна купити в Україні офіційно! А також у всіх країнах СНД: Азербайджан, Вірменія, Білорусія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Росія, Таджикистан, Узбекистан. Партнером і дистриб'ютором TecDoc є компанія AGV Aftermarket. Замовлення і тестовий доступ можна оформити online на сайті webcat.tecdoc-cis.com

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня