Ремонт скутерів та мопедів: основні несправності

Ремонт скутерів та мопедів: основні несправності

Скутер та мопед, які нещодавно були елементом самореалізації підлітків, в сучасному мегаполісі стали засобом не тільки пересування, але і заробітку. За статистикою 88% доставок в містах виконується як раз на скутерах різних виробників. Цей транспорт не боїться заторів й в рази дешевший, ніж авто. Які марки мотопедів та скутерів найпопулярніші в Україні й з яким технічними несправностями доводиться мати справу їхнім власникам, далі в матеріалі. 

 

Італійські мопеди

Вони дуже дорогі, хоча характеристики деяких з них (Piaggio, Peugeot, Ducati, Aprilia) суттєво перевищують технічні можливості популярних азійських мопедів. Наприклад, Vespa Primavera (від Piaggio), не найдорожчий 50-кубовий скутер культової італійської компанії, в Україні представлений офіційно і коштує стільки ж, скільки Daewoo Sens. Якщо точніше, то за бувалий у використанні екземпляр просять від 30 до 60 тисяч гривень, а ціна нового Vespa Primavera - 160-200 тисяч. 

 

Японські скутери Yamaha, Hondа та Suzuki

Звичайно, ніхто в Японії не займається складанням скутерів з постачанням на світовий ринок. За рідкісним винятком, і то для локального збуту. Під брендами Yamaha, Honda, та Suzuki нашому скутеристу продають ліцензійні копії. Нічого поганого про ці копії сказати не можна, крім одного - вони безповоротно застаріли. Якщо точніше, то все виглядає так.

  1. Honda Dio AF 18

Прекрасний зразок економічного бюджетного скутера кінця 90-х років. Назвати його дизайн привабливим важко, проте надійність конструкції сумнівів не викликає. Та й простота обслуговування не обговорюється.

Найпростіша ходова (спереду майже велосипедний телескоп) барабанні гальма, пасовий варіатор, майже вічний 50-кубовий чотиритактний моторчик з витратою палива близько літра і потужністю 6 коней.

  1. Suzuki Lets

Вважається одним з найнадійніших скутерів на ринку, тому і потрапив в список покупок компаній, які копіюють моделі. Його рік народження - 1990, друге покоління показали тільки в 2010 році. Нічого особливого про його конструкцію сказати не можна, хіба тільки те, що в другому поколінні двигун отримав інжектор. Це гарантувало витрати палива в 1,3 л на сотню км та трохи додало динаміки.

  1. Suzuki ZZ

Вартий своїх грошей. Візуально він мало чим відрізняється від тієї ж хондівскої табуретки, але потужніший і має двотактний мотор, що позначається на динаміці. Його вага близько 77 кг, при цьому потужність двигуна 7,5 кінські сили. 

Є очевидні й мінуси - їсть тільки суміш бензину і масла (на відміну від радянських мопедів, змішує все це сам), дуже вимогливий до якості того та іншого. 

Іноді відзначають капризи комутатора. Але про це нижче. 

 

Який китайський скутер вибрати?

А який ще мопед або скутер можна купити за пару тисяч гривень? Тільки китайський. Тому багато хто так і робить. Більшість про це не шкодує, оскільки запчастин багато, коштують вони недорого, а можливостей для тюнінгу - безліч. 

Майже всі китайські мінібайки побудовані за японськими ліцензіями з більшою чи меншою відповідністю до рідної технології.

Тайванські та китайські скутери - золоте дно для людини, що працює на службу доставки. Вони недорогі на старті, багато дешевих запчастин, а якість росте в рівних пропорціях з автомобілями з КНР.

  1. Spark SP-125-S-14

В міру агресивний дизайн можна назвати милим. Залежно від забарвлення. Але головне в цьому скутері 4-тактний 125-кубовий двигун, який видає скромних 8 кінських сил, втім, з великим запасом міцності. За новий екземпляр просять близько 15 000 гривень. Важливіше, що машина пристосована під перевезення не тільки водія, але і не дуже важкої, об'ємної коробки.

  1. SYM ORBIT 150

До його особливостей відносять переднє дискове гальмо, максимальну швидкість 90 км/год, за що доводиться платити витратою палива близько 5 л по місту. Зате динаміка у мотора відмінна. 9 кінських сил дозволяють варіаторній трансмісії активно пересувати машину в міському потоці, не відстаючи від старших по класу.

  1. VIPER STORM VII

Скутер випускають з декількома двигунами на вибір. Це найбільш відома марка легкої мототехніки в Україні, яка заслужила довіру. Залежно від опцій і типу двигуна скутер коштує близько 18-25 тисяч з салону. Його переваги - дискові гальма спереду, оригінальний сучасний дизайн, витрата палива від 1,5 до 3 л в залежності від об'єму двигуна.

Часті поломки скутерів

Аксіома, що працює для будь-якої техніки, - чим вона простіше, тим рідше ламається. Однак, першою ложкою дьогтю в бочку ефективності сучасних скутерів стане розсип електроніки.  

 

Акумулятор, запобіжники та стартер 

Фішка всіх скутерів - запуск з кнопки або з ключа. Однак спрацьовує вона не завжди. Виною може бути як банальний окис контактів, який варто просто очистити (якщо знати, де він знаходиться), або зношений запобіжник. 

При заміні запобіжника необхідно в точності дотримуватися номіналу щодо потужності, вказаного виробником.

Ще причиною відмови стартера може стати реле, воно цілком залежить від напруги, яке видає генератор. Отже, варто перевірити ще й генератор. А також сам стартер. 

Його конструкція не така вже й проста, проте для тих, хто хоч трохи розбирається в електриці, перевірити контакти втягуючого реле, опір обмоток і якість контактів на силових клемах не надмірний клопіт.

 

Відсутність холостого ходу й комутатор

Комутатор - найслабкіша ланка в системі електроустаткування будь-якого скутера. І найдорожча. У комутаторі може бути простий набір транзисторів, а може знаходитися і пара запрограмованих мікросхем. У будь-якому випадку блок керування двигуном (комутатор) краще не розкривати, якщо не мати знань в галузі мікроелектроніки та не знати номінальних параметрів елементів плати.

Ознаки несправності комутатора  - двигун не заводиться, або заводиться, але не працює коректно, працює з провалами, пожирає тонни палива і втрачає потужність. 

Провали в динаміці, відсутність холостого ходу також цілком можуть говорити про непорядок в комутаторі.

 

Трансмісія

На відміну від примхливої автомобільної варіаторної трансмісії, безступеневий варіатор скутера терпить майже будь-які знущання. З тієї причини, що конструкція його проста. Втім, це не стосується до трансмісій, що керуються електронікою останнього покоління, які життєво залежать від того ж блоку управління двигуном.

У більшості випадків всі несправності трансмісії пов'язані з приводним ременем. Він або зносився, або порвався, або підібраний не зовсім правильно. 

Якщо узагальнити, то причини проблем з трансмісією зводяться всього до кількох пунктів:

  • зносилися ролики варіатора;

  • руйнування пружин веденого шківа;

  • знос або руйнування фрикціонів зчеплення;

  • знос підшипників веденого шківа.

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня