Ошибка
  • JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID: 2156

Перевіряємо датчик положення колінчастого валу

Перевіряємо датчик положення колінчастого валу

Правильне визначення положення і частоти обертання колінчастого вала має важливе значення для управління сучасним двигуном. Ми покажемо, як можна забезпечити правильну роботу датчика і які бувають їх види.

 

Датчик колінчастого вала - один з найважливіших джерел інформації в системі управління двигуном. Він визначає частоту обертання і положення колінчастого вала і передає цю інформацію в блок керування двигуном (ЕБУ) у вигляді електричного сигналу. Блок управління використовує сигнали для розрахунку швидкості і положення колінчастого вала, щоб отримати важливі базові дані для впорскування і моменту запалювання. Швидкість обертання колінчастого вала називається «частотою обертання колінчастого вала» або «частотою обертання двигуна» і відображається як кількість обертів за хвилину на тахометрі в комбінації приладів. NGK Spark Plug пропонує датчики колінчастого вала під брендом NTK

Датчики колінчастого вала зараз використовуються у всіх сучасних бензинових двигунах і дизелях з електронними системами впорскування. У бензинових двигунах з кінця 1970-х років в таких системах як «Motronic» від Bosch, в дизельних двигунах почали використовувати тільки в 1990-х роках з введенням системи упорскування Common Rail. Meyle також пропонує широкий вибір датчиків колінчастого вала

Два різних типи

Датчики колінчастого вала зазвичай розташовуються поруч з колінчастим валом в нижній частині блоку циліндрів або поруч з ним, найчастіше біля коронної шестерні маховика. Датчик також можна встановити збоку від приводного ременя або посередині. При зникненні сигналу, через несправний датчик колінчастого вала, блок керування не може запустити двигун, що неминуче призводить до його відмови. У більшості випадків це призводить до збереження діагностичного коду несправності (DTC) зі скороченням «P0335». Проблеми з датчиком також можуть проявлятися у вигляді поганого запуску, ривків двигуна, нестабільної роботи або пропусків запалювання. Коротке замикання або обрив лінії, а також механічне пошкодження колеса енкодера або забруднення від стирання металу можуть привести до виходу датчика з ладу.

При подальшому пошуку несправностей рекомендується спочатку прочитати пам'ять несправностей і перевірити електричні з'єднання кабелів датчика, роз'єму і датчика на правильність підключення, обрив і корозію. Також важливо перевірити, який тип датчика використовується. Є два типи: індуктивні датчики і датчики Холла. Безпосередня перевірка датчика колінчастого вала може бути утруднена, якщо ви не знаєте точну конструкцію датчика. Ці два варіанти не завжди можна візуально відрізнити один від одного. Наприклад, якщо роз'єм має три контакти, не можна зробити точних заяв про відповідний тип. Тут допоможе конкретна інформація виробника та інформація з каталогу запасних частин.

Місце розташування датчика положення колінчастого вала

Поки конструкція не уточнена, для перевірки не можна використовувати омметр. Напруга, що використовується вимірювальним пристроєм для перевірки опору, може вивести з ладу датчик Холла. Однак, якщо датчик має двоконтактний роз'єм, це зазвичай індуктивний датчик. Тут можна визначити внутрішній опір, можливе замикання на масу і сигнал. Для цього зніміть вставне з'єднання і перевірте внутрішній опір датчика. Якщо внутрішній опір становить від 200 до 1000 Ом (в залежності від цільового значення), датчик в порядку. Якщо значення опору дорівнює нулю, то присутнє коротке замикання.

Тест на замикання на масу проводиться за допомогою омметра між контактним штирем і масою автомобіля. Значення опору повинно прагнути до нескінченності. Перевірка за допомогою осцилографа дозволяє побачити синусоїдальний сигнал і його силу. За допомогою датчика Холла можна перевірити тільки напругу сигналу прямокутної форми і напругу живлення. Залежно від оборотів двигуна повинен бути прямокутний сигнал різної скважності.

Типи датчиків колінчастого вала

Є два різних типи датчиків колінчастого вала, які розрізняють за принципом роботи.

- Датчик Холла. Цей тип датчика генерує прямокутний вихідний сигнал і може визначати положення, навіть коли шестерня нерухома, тобто навіть коли двигун зупинений («виявлення низької швидкості»). Датчик має власний блок живлення і трьохконтактну вилку.

- Індуктивний датчик. Цей тип датчика генерує хвилеподібний вихідний сигнал і може визначати положення тільки при обертанні шестерні. Для генерації сигналу не потрібно зовнішнє джерело живлення, тому роз'єм часто оснащений тільки двома, а іноді і трьома контактами (третій контакт є заземленням).

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня