Електромобілі з Китаю: як обслуговувати й де заряджати

Електромобілі з Китаю: як обслуговувати й де заряджати

Ринок електромобілів в Україні стає все більш різноманітним. Примітно, що цього року 30% експортованих в Україну китайських авто з електро двигунами - нові. Даний показник вдвічі вищий ніж в середньому по ринку електромобілів в країні. За 9 місяців 2021 р. імпорт е-карів з Піднебесної в Україну зріс у 6 разів, проти 2020 р. 

 

 

Ця позитивна динаміка стала причиною проведення наприкінці жовтня конференції "eMobility: made in China - новий вектор росту українського ринку електромобільності". Учасники окреслили основні проблеми ринку електромобілів з Китаю. 





Китай - лідер e-mobility

Чому така увага китайським електромобілям? Сьогодні Китай є найбільшим електромобільним ринком у світі. Сукупний обсяг виробництва електрокарів у Піднебесній також найбільший у світі. Ця країна, наразі виготовила 4,5 млн електричних транспортних засобів, тоді як в усьому світі нараховується 10,1 млн е-карів.






На відміну від Європи, де співвідношення чистих електрокарів та гібридів майже однакове, в Китаї акцент робиться саме на електромобілі. В Піднебесній вони складають майже 80%.

Вадим Ігнатов, заступник голови правлінняEV-UA - Української Асоціації Учасників Ринку Електромобілів відзначає позитивну динаміку зростання кількості китайських електрокарів в країні. За 9 місяців цього року українці придбали таких автомобілів у 6 разів більше ніж торік. І хоч абсолютні цифри менш вражають, але тенденції говорять про те, що кількість китайських е-карів буде швидко збільшуватися.

Експерт відзначає, що українці експериментують з моделями. Так, серед 81 електромобіля, придбаного українцями в Китаї у 2020 р. є представники 26 брендів. І це ще не межа, бо в Піднебесній нараховується близько 300 виробників електромобілів й китайський автопарк в Україні буде й надалі урізноманітнюватися.   

Як підготувати СТО до обслуговування електромобілів

Новоспечені власники “китайців” не завжди замислюються над тим, де будуть заряджати е-кари, де їх ремонтувати й власне хто зможе їх обслуговувати. Наразі експерти розділилися на два табори. Одні переконані, що обслуговування е-карів не потребує багато зусиль: електроніка міняється блоками, а ходова та трансмісія схожі з автомобілями, які мають двигуни внутрішнього згорання. Коли авто нове - там діє гарантія й виробник готовий надавати технічну підтримку.

Практики мають іншу позицію. Станцій, які спеціалізуються на китайських автомобілях в Україні можна перерахувати на пальцях однієї руки. “Мультибрендові СТО неохоче обслуговують китайські автомобілі з ДВЗ, що вже говорити про електромобілі. Є певні побоювання, стереотипи роботи з цими авто. Їх часто навіть не записують на ТО”, - відзначає Петро Тюпа, CEO інтернет-магазину автозапчастин до китайських авто kitaec.ua.

 

 

Мало хто з СТО серйозно дивиться на ринок електромобілів в Україні. Сьогодні  ми маємо за підрахунками експертів близько 30 тис. одиниць електричних ТЗ, тоді як в сусідній Росії їх лише 14 тис., а в Білорусі й того менше. На переконання експертів цей світовий тренд масово накриє нашу  країну через 5 років. Станції, які сьогодні мають відповідну техніку та кваліфікований персонал, не будуть здатні обслуговувати таку кількість автівок. Для прикладу наразі власники Тесла змушені стояти в черзі на сервіс до двох тижнів.  

Саме тому освітній проєкт Garage Online Academy (GOA) увійшов до EV-UA - Української Асоціації Учасників Ринку Електромобілів - для того, щоб бути на передньому краї ринку, що розвивається та динамічно змінюється. Ця синергія має на меті організацію різних освітніх події та проєктів, а також обмін інформацією.

 

CEO Garage Online Academy Марія Котвіцька відзначила, що враховуючи дану перспективу GOA вже зараз активно формує освітні програми з  електромобільної освіти. “Однією з проблем ринку обслуговування е-карів, зокрема китайських в Україні, є кадровий дефіцит технічного персоналу, а також відсутність організованої можливості навчатися ремонту електромобілів. Тому Garage Online Academy планує організувати декілька курсів для тих автосервісів, які хочуть бути в тренді, розвиватися, та в результаті випередити конкурентів та забезпечити собі стабільну роботу на ринку”, - відзначила спікерка.

 

Тренінги та інформаційна активність GOA охоплюватиме наступні тематики:

  • моніторинг трендів ринку та обмін інформацією;

  • технічна інформація для ремонту е-карів;

  • обслуговування та ремонт батарей;

  • формування асортименту та підбір автозапчастин.

 

Запчастини до китайських авто

 

Петро Тюпа, CEO інтернет-магазину автозапчастин до китайських авто kitaec.ua звернув увагу учасників конференції на те, що на ринку присутні поодинокі маловідомі китайські бренди. Якщо виникне потреба в ремонті цих е-карів, то власники повинні бути готовими чекати на доставлення запчастин. 

Коли мова йде про дрібні деталі, то - два тижні, а коли це елементи кузова - то ймовірно доведеться чекати до двох місяців й більше. Також важливо розуміти специфіку класифікації запчастин до китайських автівок, яка відрізняється від  європейських та американських.

Зарядна інфраструктура

На заваді розвитку ринку китайських е-карів  стоїть недостатній (поки що) розвиток зарядної інфраструктури. Українська мережа орієнтується більше на європейські стандарти CCS, натомість китайські виробники використовують GB/T. 



Відповідні зарядні станції вже з’являються в Україні завдяки компанії ICG Украина. Ще один вихід – використовувати перехідні зарядні пристрої, виробництвом яких займається Fast Charge Solutions

У підсумку фахівці відзначили, що ринок китайських електромобілів активно розвивається і вже скоро може скласти гідну конкуренцію європейським автомобілям.

 

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня