Ошибка
  • JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID: 2156

Чому при гальмуванні автомобіль смикається?

Чому при гальмуванні автомобіль смикається?

Звичайно, основна причина криється в проблемах гальмівної системи. Але є й інші агрегати, які дають відчуття нерівномірного, рваного уповільнення. Як відрізнити одну проблему від іншої?

Перш за все, потрібно переконатися в тому, що проблема не в силовому агрегаті. На автомобілі з автоматичною коробкою передач це зробити просто. Не чіпайте гальма і якщо при русі накатом є ривки — справа в АКП. Причиною може бути недостатній або надмірний рівень рідини в автоматі. Дефекти можуть ховатися в гідроблоці, гідротрансформаторі або в керуючій електроніці. Довго їздити з такими проблемами не можна. Потрібна якнайшвидша професійна діагностика, інакше дефект буде прогресувати, і машина може несподівано встати.

Якщо смикання виникають при гальмуванні в автомобілі з механічною коробкою на передачі, то справа може бути в нестабільній роботі двигуна. Насамперед треба переконатися, що ривки відбуваються і при уповільненні без використання гальм. Якщо ривки залишаються, то найчастіше це наслідок несправності датчика положення дросельної заслінки. Система управління двигуном не розуміє, що відбувається і подає то мало, то багато палива, провокуючи ривки. Потрібна діагностика двигуна.

Якщо ж з мотором і коробкою передач все в порядку, то причини нерівномірного гальмування можуть бути наступними.

Гальмівні диски чи барабани

Ривки при гальмуванні можуть проявитися відразу після заміни дисків/барабанів — і тоді справа або в неякісної запчастини, або в неправильному монтажі. Наприклад, якщо між привалочними поверхнями маточини і диска потрапила велика частка, то диск буде мати осьове биття.

Ще биття у дисків може з'явитися в процесі експлуатації. Так буває, якщо на розігрітий інтенсивними гальмуваннями диск потрапляє холодна вода з калюжі. Проточувати диски для усунення биття можна тільки тоді, якщо залишкова товщина буде значно перевищувати максимально допустиму. Тут треба оцінити економічну складову, бо іноді дешевше замінити самі диски.

Биття диска можна виявити, повертаючи маточину і оцінюючи проміжок між гальмівною скобою та робочою поверхнею диска. Якщо він істотно змінюється, то причина в битті диска.

Некондиційні або зношені гальмівні колодки

Такі колодки мають непостійний коефіцієнт тертя. В результаті фрикційна накладка то працює пристойно, то підгорає або розплавляється — і тоді коефіцієнт тертя падає. Чергування таких процесів і призводить до ривків. Ну а якщо колодки стерті до металу, то ривки починаються при утворенні задирів чавунного диска сталевою основою колодки, які слід негайно замінити. А якщо постраждали диски, то їх доведеться проточити або замінити.

Гальмівні колодки можуть виглядати нормально, але якщо після їх установки з'явилися ривки, треба вживати заходів.

Люфт підшипника

Якщо великий зазор в підшипнику, на якому обертається колесо, то і гальмівний диск (барабан) буде непередбачувано бовтатися щодо гальмівних колодок. Контакт колодок і дисків матиме нерівномірний, коливальний характер, що і призведе до ривків при гальмуванні. Їздити з розбовтаним підшипником дуже небезпечно — терміново в ремонт.

Просто підтягти сильно люфтящій цей вузол не можна — потрібно замінити ступичний підшипник.

Підклинювання гальмівного механізму

Часто в сучасних гальмівних механізмах застосовують плаваючу скобу. При такій схемі будь-яке підклинювання направляючих пальців, або поршня в циліндрі (через бруд або іржу) може призводити до нерівномірного гальмування з ривками. З цим краще не жартувати. Потрібно відновити рухливість скоби, а якщо підклинює поршень, то треба розібратися в причині і, ймовірно, замінити гальмівний циліндр.

Ривки при гальмуванні може провокувати і барабанний гальмівний механізм. Винуватцями можуть бути підклинюючий гальмівний циліндр і привід ручника (відрегулюйте натяг троса ручника).

Резюме

Практично всі дефекти, внаслідок яких машина гальмує з ривками, — результат несправностей систем, які безпосередньо впливають на безпеку. Проігнорувавши їх, ви з великою ймовірністю потрапите на дорогий ремонт агрегатів в майбутньому.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня