Як знайти потрібну вам франшизу?

Як знайти потрібну вам франшизу?

Очевидна перевага франшизи на ринку послуг автосервісу - ви отримуєте вже успішний бізнес, який має лояльних клієнтів та доведену ефективність. Звісно за це треба заплатити. Info-parts з'ясував, що варто врахувати, аби ваші інвестиції були вдалими.

 

Оренда бренду

Франшиза - це вид ліцензійних відносин, коли власник бренду та моделі бізнесу (франчайзер) дає вам право ними користуватись. Простими словами -  це оренда розкрученого бізнесу. Підписуючи такий договір ви стаєте франчайзі.

Є ще паушальний внесок та роялті. Паушальний внесок сплачується на початку й один раз. Це найбільш суттєва сума і власне плата за те, що вам дають готові інструкції, брендінг, схему роботи тощо.

Роялті - це щомісячна (або щорічна) плата за використання бренду. Вона може бути як сталою, так і процентом від продажів. У другому випадку франчайзер зацікавлений в тому, щоб ваш бізнес працював ефективно та приносив дохід.

Вибирати франшизу потрібно ретельно

З чого почати?

Є декілька параметрів, на які потрібно звертати увагу перед тим, як взагалі розпочинати пошуки.

Перший - це розмір доступних інвестицій. Погодьтесь, франшизи за 5000 євро та за 100 тисяч - це дещо різні бізнеси.

Другий - це привабливість сфери саме для вас. Можна скільки завгодно стверджувати, що вас цікавлять лише гроші, але досвід доводить - коли власнику цікаво і подобається його діяльність, то й справи йдуть вгору.

Третій - оцініть наскільки ви самі готові дотримуватись жорстких правил франшизи. Що ви будете  робити, якщо вам щось не сподобається?

Відповівши на ці три питання, можна звужувати пошук та шукати конкретні варіанти.

Франшиза

Де шукати?

У сфері Aftermarket шукати франшизу трохи складніше, але все одно реально.

По-перше, можна вивчати каталоги франшиз в мережі. Просто загугліть “Каталог франшиз України” і отримає декілька цікавих та корисних сайтів.

По-друге, підписуйтесь на новини профільних ресурсів, таких як наш. Ми не пропускаємо жодної цікавої франшизи, особливо коли вона лише виходить на ринок.

Ну і втретє, не забувайте про нетворкінг - хоча зараз він здебільшого онлайн, завжди можна запитати у колег хто що може порекомендувати.

Як працює франшиза?

Як шукати?

Обираючи франчайзерів, зверніть увагу на наступні фактори.

Спочатку оцініть конкуренцію в вашому регіоні або місті. Чи дійсно франшиза саме в цьому сегменті дасть вам конкурентну перевагу, або хоча б гарантує стабільний потік клієнтів?

Після цього почніть ретельно збирати інформацію про франшизи в обраному сегменті. Запитуйте у франчайзера всю доступну інформацію, зустрічайтесь, спілкуйтесь - вам потрібно зрозуміти чи зможете ви співпрацювати з цією людиною або компанією протягом довгого часу. Такий діалог також дозволить зрозуміти чи є в них чітке розуміння того, як ваші бізнеси будуть заробляти гроші.

Коли обрали до трьох фаворитів, перейдіть до ще глибшого аналізу та вивчення пропозицій. Важливо все. Який рівень допомоги та підтримки франчайзер може вам надати. Яка маркетингова підтримка планується. Що про франшизу думають вже існуючі франчайзі. Як можна вийти з франшизи та чи є у франчайзера історія судових позовів. Коли ви зробите остаточний вибір, мусите бути впевненим на 100%, що це як мінімум надійний партнер, а як максимум - партнер, який допоможе вам заробляти.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня