Чого чекати автосервісам від бума популярності електромобілів?

Чого чекати автосервісам від бума популярності електромобілів?

Україна, як і цілий світ, досить активно підтримує тренд електромобільності. Щобільше, на пострадянському просторі Україна взагалі лідер з кількості електрокарів та гібридів. Сприяють цьому і підтримка на державному рівні - відсутність більшості податків, програма розвитку сфери будівництва та обслуговування електромобілів, численні пільги та інше. Статистика підтверджує - продажі електрокарів постійно зростають. Що це означає для СТО? Чи варто вже запускати рекламу як “СТО для електромобілів”?

 

Цифри

Кожен рік в Україну привозять все більше електрокарів - в середньому щорічний приріст складає мінімум 200%. Звичайно, більшість автомобілів - вживані, їх доля стабільно складає 90-95%. Кожен місяць реєструється від 1500 до 2000 таких машин по всій країні. За думкою експертів, опитаних IRS Group, такими темпами вже у 2024 році в Україні може бути близько 250 000 таких машин.

Загальна ситуація на липень 2020 року, за даними IRS Group, була наступна:

  • Загальна кількість електромобілів та гібридів - 43 882 штук.

  • Кількість “чистих” електромобілів - 21 836 штук.

  • Кількість гібридних електромобілів - 22 046 штук.

  • З них - плагін-гібридних автомобілів - 8 253 штук.

    Реєстрація електромобілів в Україні

    Лідерами за кількістю традиційно для цього сегменту є найбільші міста України - дивіться табличку.

    Місто

    Доля від загальної кількості електрокарів в Україні, %

    Київ 

    28%

    Одеса 

    17%

    Харків 

    10%

    Львів 

    6%

    Дніпро 

    5%

    Досить важлива цифра з точки зору автосервісів - це середній вік таких автомобілів. Він складає близько 5 років (5,3 років для електромобілів та 4,4 для гібридів).

    Що стосується брендів, то лідери в кожному сегменті досить явні: Nissan серед чистих електрокарів та Toyota серед гібридів. Втім, якщо копати вглиб та дивитись на моделі, то вона вже відрізняється. Тому що Nissan має долю ринку в 55% завдяки лише одній моделі - Nissan Leaf, переважно першого покоління (2010-2017). В той час як Toyota тримає долю ринку гібридів у 48% завдяки чотирьом моделям RAV4, Prius, Camry та C-HR.

    Факти та тренди

    По-перше, в сегменті гібридних авто потрібно чітко розрізняти звичайні гібриди та так звані плагін-гібриди. Перші з’явились раніше і в них електродвигун грає допоміжну роль - вмикається під час заторів або допомогаючи основній силовій установці. Тобто знижує кількість викидів від ДВЗ, але не може використовуватись як основний. Плагін-гібриди (PHEV - Plug-in hybrid electric vehicle) - це поєднання можливостей електромобіля та машини з паливним двигуном. Такі машини мають електродвигун та акумулятор, якого вистачає на 30-90 кілометрів дороги, в залежності від моделі. Після цього вмикається ДВЗ. Тобто в міському режимі “робота-дім-робота” такі машини працюють майже як повні електрокари, майже не використовуючи рідке пальне. Кількість автомобілів гібридного типу зменшується, а більшість виробників переходять на плагін-гібридні версії своїх машин, тому їх доля буде зростати. Тому можна спрогнозувати, що доля Toyota в цьому сегменті буде зменшуватись - адже виробник пропонує здебільшого саме старі гібридні версії. Chevrolet та Honda, що мають 11% та 10% ринку відповідно, будуть і далі скорочувати відрив.

    По-друге, в сегменті електромобілів постійно зменшується частка автомобілів Nissan Leaf. Ще рік тому вони складали понад 75% всіх електричних машин в країні. У середині 2020-го року - вже 55%. І тенденція зберігається. Наздоганяють його, хоч і повільно, автомобілі Tesla (вже 12% ринку) та Renault (7%). Французи, до речі, продають здебільшого електричну версію фургону Kangoo. Можливо, їх буде наздоганяти Volkswagen, який планує дуже амбітну світову експансію в цьому сегменті.

    По-третє, дуже багато електромобілів приїжджає до нас з американських аукціонів. Цей напрямок переживає справжній бум в Україні й в США можна дійсно вигідно купити битий електромобіль. А при імпорті до України на нього не потрібно платити податки. Цей тренд буде зберігатись, адже у цього ринку можливо є лобі серед влади - принаймні, норми які могли б обмежити потік таких машин, були виключені з законодавчих актів, що зараз розробляються.

    Висновки для СТО

    Насправді особливої уваги електрокари від вас зараз не вимагають. В Україні активно використовується близько 6 мільйонів машин. Тобто зараз загальна кількість машин з повноцінними електродвигунами не складає навіть 0,5% від ринку. Навіть якщо їх кількість дійсно зросте до 250 000 у 2024 році це все одно буде близько 4% - не такий вже й суттєвий показник.

    Втім, якщо у вас є бажання отримати собі таких клієнтів, це може бути досить легко. Зараз більшість тих же Nissan Leaf обслуговується на фірмових сервісах, хоча модель офіційно в Україні й не продається. Переваги універсальних СТО перед оригінальними стандартні - ціна, більша гнучкість, вища клієнтоорієнтованість. Це можна використовувати, щоб перетягнути собі клієнтів.

    Але тут є інший нюанс - більшість робіт, на яких можна заробляти, електрокарам не потрібна. Розглянемо на прикладі того ж Nissan Leaf. ТО, як такого, немає. Адже немає ні оливи та масляного фільтра, ні подачі повітря та повітряного фільтра, ні пального та паливного фільтра. Фільтр салону міняється рідко та здебільшого самостійно. Щоправда, раз на рік потрібно міняти оливу в редукторі - втім, це скоріше виключення для електрокарів, та й оливи потрібно лише літр. Гальмівна система в електрокарах зношується в середньому в 3-4 рази повільніше, адже машина використовує енергію рекуперативного гальмування та часто зупиняється двигуном. Лишається лише ходова, але й вона ходить довше ніж зазвичай. Тобто ремонт електромобіля буває лише позаплановим, а на це важно розраховувати в якості стабільного джерела робіт та заробітку.

    Одним з напрямів роботи з такими машинами може бути кузовний ремонт для відновлення “битих” автомобілів з США та інших країн. Але для цього краще спочатку знайти досить крупного імпортера, який займається пригоном таких машин.

    Також можна налагодити процес переобладнання світлового обладнання американців під українські норми. Хоча тут більшість автовласників віддають перевагу корупційним схемам, а не реальній заміні сигналів повороту та іншої світлотехніки.

    Що робити автосервісам з електрокарами?

    Статистика свідчить - електромобілі ще не можна вважати помітним сегментом серед загальної кількості автомобілів. Тому більшості автосервісів ще немає сенсу якось фокусуватись на цьому ринку. Втім, якщо є бажання залучити специфічну аудиторію та стати одним з піонерів, це можна зробити не так вже й складно, тому що конкуренція на ринку невисока, а більшість машин обслуговуються на оригінальних сервісах. 

    Якщо вас цікавить глибша аналітика, звертайтесь до спеціалістів AGV Aftermarket. Наша аналітика - це інсайти та краще розуміння трендів, повнота даних та адаптований формат, швидкість отримання даних. Наші звіти містять істотно глибшу інформацію і точніше показують реальну кількість автомобілів аж до населеного пункту, з уточненням типу пального, класу, а також форми власності власника. Замовити можна тут - https://data-aftermarket.gr8.com/

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня