Ошибка
  • JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID: 2156

Як альянс NTN-SNR виробляє шарикопідшипники?

Як альянс NTN-SNR виробляє шарикопідшипники?

У сучасному автомобілі близько 150 шарикопідшипників, і щоб забезпечити кожну машину ними потрібен гігантський завод здатний виробляти мільйони деталей щомісяця.

Французьку компанію SNR заснував коваль Жак Шмідт в 1880 році. Спочатку підшипниками коваль забезпечував швейцарських сільгоспвиробників, а з ростом виробництва почалися оптові поставки на підприємства по збірці трамваїв. Серйозний поштовх дала перша світова війна, що вимагала масу підшипників для вантажівок і літаків. Щоб забезпечити зростаючі потреби коваль з сином розширилися заводом SRO в місті Аннесі.

Назва SNR виникла після націоналізації французами з Renault. Абревіатура розшифровується як Sociеtе Nouvelle de Roulements або «Нова підшипникова компанія». Тут робили підшипники не тільки для народних Citroen 2CV і Renault 4, але й для надзвукового Сoncorde, а також Airbus А380. Поставки здійснювалися команді Формули-1 для Renault Алена Проста, не забували про ралійні Сітроени ...

Японська компанія NTN розшифровується простіше — від імен засновників Нобору Ниви та Джиро Нішізоно. Легенда каже, що свою справу японці заснували біля "розбитого корита", точніше, на уламках затонулого шведського корабля, який перевозив підшипники. Японці просто купили на аукціоні зіпсований товар, привели підшипники до ладу і розкрутили новий бізнес. 

Власне виробництво NTN виникло в тому ж 1918 році, та й друга світова війна теж сприяла розвитку промисловості. Новий виток розвитку розпочався в 60-х роках разом з придбанням німецького патенту INA на випуск голчастих підшипників. Потім у англійців з Hardy Spicer японці купили патент на ШРУС (шарнір рівних кутових швидкостей). Паралельно фірма ширилася світом, відкриваючи філії в Німеччині, Франції, США та Канаді. І доросла в 2007 році до поглинання французької фірми SNR, інвестувавши в економіку країни гігантський капітал.

Сьогодні альянс складається з 33-х заводів, які випускають мільйони підшипників щомісяця. Більше ШРУСів виробляє тільки GKN, а по випуску підшипників альянс на третьому місці (після INA і SKF). До слова, підшипники потрібні не лише для важкої промисловості і техніки, а й для медичних імплантів.

Втім, левова частка (близько 70%) підшипників NTN виробляються для автомобілів. Причому, останні три десятка років технології виробництва особливо не змінюються. Хіба що виробнича лінія практично повністю автоматизована і контролюється кількома робітниками. Проведена величезна робота по підвищенню якості за рахунок оптимізації всіх технологічних операцій і підвищенню точності обробних верстатів. Адже чим вище точність виготовлення, тим більш високу граничну частоту обертання він витримує. Всього існує вісім класів — від нормального до надточного, які потрібні високоточним верстатам та авіабудуванню.

Наприклад, розраховуючи ступичні підшипники закладають початок зносу не раніше ніж через шість років, за які автомобіль може проїхати більше ста тисяч кілометрів. Фінальний контроль якості всі підшипники проходять двічі: в сухому вигляді і після наповнення робочим мастилом. Крім геометричного контролю кожен підшипник перевіряють на опір і плавність кочення.

А ось ШРУСи перевіряють тільки на плавність руху вузлів під різними кутами. Цікаво, що шліци нарізаються не в м'якому металі, а після зміцнення індукційним загартуванням для більш точного дотримання геометрії.

Важливо, що ШРУСи і підшипники альянсу NTN-SNR не сортуються за призначенням і вони нічим між собою не відрізняються, незалежно від того, який йде на первинну комплектацію, а який — в магазин автозапчастин. Ідентична якість дотримується незалежно від упаковки, будь-то партія для власних потреб під своїм логотипом або партія для автовиробників з їх логотипом. Та й стандарти якості у NTN-SNR на всіх 33-х заводах по всьому світу ідентичні, тому абсолютно не важливо звідки до вас приїхав конкретний підшипник або ШРУС.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня