Ошибка
  • JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID: 2156

Які особливості гальмування в ожеледь?

Які особливості гальмування в ожеледь?

Загалом, такі ж, як і в будь-який інший час - дотримуючись безпечної дистанції. Однак варто враховувати особливості конкретної машини і не тільки!

Сьогодні майже всі автомобілі обладнані антипробуксовочною системою гальм, яка допомагає ефективно сповільнюватися до повної зупинки і не допускає блокування коліс. Вона працює за принципом багаторазового регулювання тиску в гальмівних магістралях, "граючи" колодками стискають гальмівні диски. Її робота помітна за характерною вібрацією на гальмівній педалі, хоча на преміальних автомобілях це майже не відчувається заради комфорту. Для максимально ефективного уповільнення досить щосили натиснути педаль гальма і не відпускати кермо, контролюючи траєкторію руху при гальмуванні. Причому, за наявності системи Brake Assist не обов'язково вичавлювати педаль з усієї сили, брак зусилля для екстреного гальмування компенсує електроніка.

Основна перевага ABS - можливість маневрувати під час гальмування. Таким чином ви зможете не тільки максимально ефективно сповільнитися, але й уникнути зіткнення маневром на узбіччя або в сусідній ряд (якщо він буде порожнім), зберігаючи контроль над ситуацією до останнього.

Головне не захоплюйтеся порадами бувалих, які слід ділити надвоє. Наприклад, популярна думка, що при відсутності системи стабілізації її можна імітувати багаторазовим натисканням-відпуском педалі гальма. Однак навряд чи хто-небудь зможе дозовано регулювати тиск в гальмівній магістралі зі швидкістю близько двадцяти натискань в секунду. Для цього, як мінімум, потрібно регулярно тренувати даний навик.

Ведмежу послугу може надати порада "гальмувати двигуном", перебираючи знижений ряд важелем коробки передач замість екстреного удару по педалі гальма. У цьому випадку швидше за все станеться як в тому жарті: спочатку ви загальмуєте бампером, потім капотом, а потім і двигуном ...

І коронна порада - користуйтеся ручником, він же стоянкове гальмо. Такий прийом використовують професійні гонщики, щоб скинути швидкість і "закинути" корму, ефектно проходячи круті повороти на ралійних допах. У реальному житті у вас, швидше за все, просто стануть колом (заблокуються) задні колеса і машина піде в занос, який не так просто скорегувати, як це відбувається по телевізору на гонках.

Повертаючись до головного питання, доведеться констатувати банальну істину: на ожеледі гальмувати доведеться з помітно більшим запасом дистанції, ніж по сухому покриттю. Інтуїтивний вибір безпечної відстані приходить з досвідом, але його можна безпечно здобути заздалегіть — зробивши кілька тестових гальмувань, щоб краще визначити характер покриття під колесами вашого автомобіля. І не забувайте, що в складних дорожніх умовах (наприклад, вибоїста дорога) ABS може зіграти злий жарт і навіть збільшити гальмівний шлях. Тому залишається ще більш уважно стежити за дорожньою ситуацією та зайвий раз підстарахуватися більшим інтервалом до переднього автомобіля.

І не забувайте перевіряти тиск і знос шин, а також контролювати стан гальмівної системи!

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня