Ошибка
  • JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID: 2156

Чергова спроба реформувати автомобільну галузь

Чергова спроба реформувати  автомобільну галузь

Про повернення техогляду для українських автовласників говориться дуже багато ще з того самого часу, коли його скасували. Повернення техогляду, а за новими правилами він називається "Перевірка на придатність транспортних засобів до експлуатації", неминуче.

Зараз на розгляді комітетів Верховної Ради знаходиться чергова редакція Проекту Закону № 7317 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері забезпечення безпеки експлуатації колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами з іншого боку".

Як зазначено у пояснювальній записці до Проекту, цей акт має забезпечити основні норми європейського права у врегулюванні відносин між підприємствами технічного сервісу, замовниками, органами виконавчої влади, власниками транспортних засобів, а також їх відносин з юридичними та фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності.

Проект передбачає обов’язкове застосування тахографів та обмежувачів швидкості на комерційних транспортних засобів та підвищення відповідальності за порушення правил перевезення пасажирів та вантажу.

У даному Проекту з’являється таке поняття, як Придорожній огляд придатності комерційних транспортних засобів. Він може застосовуватися до комерційних транспортних засобів незалежно від країни реєстрації.

У попередній редакції Проекту передбачалось, що Пункти перевірки на придатність транспортних засобів до експлуатації мають бути відокремлені від сервісів, тобто мав бути відсутній конфлікт інтересів. Цей проект не має такої вимоги.

Як очікувалось, що така система техоглядів повинна була усунути монополію та створити ринок послуг зі здійснення перевірок серед СТО.
Періодичність перевірок транспортних засобів до експлуатації залежатиме від категорії транспорту.

Транспортні засоби, призначені для перевезення пасажирів і не пов’язані з комерційною діяльністю, підлягають обов’язкової перевірці на придатність до експлуатації з 01 січня 2021 року.

До 01 січня 2021 року, обов’язкову перевірку придатності транспортних засобів до експлуатації, проводиться у разі:
• реєстрації/перереєстрації транспортного засобу ;
• зміни власника транспортного засобу;
• зміни або модифікації систем чи їх складових, що впливають на безпеку дорожнього руху або навколишнього природного середовища;
• виїзду транспортного засобу за межі зони митного контролю України (до 01 січня 2021 року – добровільно, обов’язковий для застосування з 01 січня 2021 року).

На сьогоднішній день необхідне обладнання для проведення перевірки транспортних засобів до експлуатації мають лише офіційні автосервіси (дилери), сервісні центри при МРЕВ та декілька десятків підприємств.

Абсурдність ситуації полягає в тому, що не багато знайдеться бажаючих, які б хотіли інвестувати у пункти перевірки транспортних засобів, бо розмір інвестицій може сягати сотні тисяч євро.

Також зникла стаття щодо збереження гарантійних зобов’язань виробником за умов, якщо ремонт виконано згідно з вимогами інформаційного забезпечення від виробника неавторизованим сервісом. З проекту придбали вимоги до персоналу, що виконує ремонт транспортних засобів, тобто не вимагається персонал необхідного рівня професійної кваліфікації та компетентності відповідно до видів робіт, що виконуються.

Отож, прийняття Проекту Закону №7317, який пропонує запровадити техогляд у такому вигляді, який далекий від загальноєвропейської системи, навряд чи принесе вигоди для автовласників. Подальший розвиток подій не складно передбачити, автовласники можуть попасти в чергову залежність від автосервісів, які пропонують і ремонт і техогляд.

Нажаль, в даній ситуації такі слова, як «антимонопольне врегулювання» та «підвищення конкуренції» мають лише декларативний характер.

   Похожие материалы (по тегу)


Comments
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

Вход

Запомнить меня